Nem Trump lesz az első, aki kihagyja utódja beiktatását

Mike Pence amerikai alelnök ott lesz Joe Biden január huszadikai beiktatási ceremóniáján.

2021. 01. 10. 14:35
null
Elődje, Barack Obama üdvözli az új elnököt, akit tapssal köszönt Bill és Hillary Clinton, illetve George W. Bush és felesége Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mike Pence, az Egyesült Államok alelnöke részt fog venni Joe Biden leendő amerikai elnök beiktatási ünnepségén – jelentette a Reuters brit hírügynökség az adminisztráció egy magas rangú tisztviselőjére hivatkozva. Donald Trump leköszönő amerikai elnök már korábban kijelentette, hogy nem jelenik meg utódja január 20-i ceremóniáján, ezzel valószínűvé vált, hogy az alelnökre vár az adminisztráció hivatalos átadása.

– Mindazoknak, akik kérdezték, nem megyek el a január 20-i beiktatásra

– írta a Twitter közösségi oldalára Trump, mielőtt profilját még törölték volna.

Donald Trump négy évvel ezelőtti beiktatásán egyébként megjelentek a volt elnökök, valamint kihívója, Hillary Clinton korábbi külügyminiszter, first lady is.

Elődje, Barack Obama üdvözli az új elnököt, akit tapssal köszönt Bill és Hillary Clinton, illetve George W. Bush és felesége
Fotó: Reuters

Joe Biden a hírre úgy reagált, hogy egyetért az államfő döntésével, ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy Pence részt vesz a ceremónián feleségével.

– Jó hogy nem jelenik meg

– értékelte a leendő elnök Trump döntését hozzátéve, hogy szerinte a politikus nem érdemli meg a Fehér Házat.

Az ünnepségen korábbi elnökök is megjelennek majd, sajtóértesülések szerint a demokrata Barack Obama, Bill Clinton, valamint az egyetlen még életben lévő republikánus, George W. Bush is tiszteletüket teszik.

Mike Pence republikánus párti amerikai alelnök, a szenátus elnöke
MTI/AP/J. Scott Applewhite

A novemberi elnökválasztások után hatalmas botrány robbant ki, mert feltételezések szerint a demokraták csaltak. Trump sosem fogadta el az eredményt, de egy korábbi nyilatkozatában elmondta, hogy békés átmenet lesz január 20-án.

– Január 20-án új adminisztrációt avatnak. Most arra fókuszálok, hogy biztosítsam a hatalom zökkenőmentes és rendezett átmenetét

– írta korábban közösségi oldalára.

Sajtóértesülések szerint az amerikai titkosszolgálat és más szövetségi ügynökségek fogják biztosítani Biden beiktatási ceremóniájának zavartalan lefolyását. A hatóságok továbbá mintegy 6200 nemzetbiztonsági személyt is kivezényeltek Washingtonba, akik legalább harminc napig a fővárosban maradnak, hogy felügyeljék a rendet. Ryan McCarthy államtitkár elmondta, hogy a fegyvertelen csapatok fogják figyelemmel kísérni a város forgalmasabb pontjait, valamint támogatást nyújtanak a különböző bűnüldöző szervezeteknek.

Eső után köpönyeg. Kordont állítanak fel a Capitolium köré a zavargások másnapján
Fotó: MTI/AP/Julio Cortez

 

Nem példátlan

Az Egyesült Államokban már évszázadok óta él annak a hagyománya, hogy a leköszönő elnök részt vesz az új államfő avatásán, azonban nem Trump az első olyan politikus, aki kihagyja ezt a történelmi eseményt. Ami azt illeti, Trump a negyedik olyan államfő lesz az Egyesült Államok történelmében, aki nem jelenik meg utódja beiktatásán. Igaz, legutóbb 1869-ben volt erre példa, amikor Andrew Johnson nem vett részt az új elnök avatásán, őt megelőzően pedig John Adams – az Egyesült Államok második elnöke – és John Quincy Adams – hatodik amerikai elnök – sem vett részt az új államfő beiktatási ünnepségén. A Fehér Ház történelmi egyesülete arra hívja fel a figyelmet, hogy John Adams korábbi elnököt utódja, Thomas Jefferson hivatalosan soha nem hívta meg a beiktatási ünnepségére. Az egyesület továbbá azt is megjegyezte, hogy ez volt az első olyan alkalom az Egyesült Államok történelmében, amikor az elnöki tisztséget ellenzéki pártnak adták át. A történészek álláspontja szerint feltehetőleg ezzel akarták elkerülni a föderalisták és a demokrata-republikánus pártiak közti lehetséges konfliktusokat.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.