Németország január végéig hosszabbítja meg a teljes zárlatot

A német kormány a mozgásszabadságot és a személyes kapcsolattartást is korlátozza.

2021. 01. 05. 20:11
null
Berlin, 2020. november 29. Karácsonyi fényfüzérek a Brandenburgi kapu előtt Berlinben 2020. november 29-én. A koronavírus-járvány miatt az idén nem tartják meg a karácsonyi vásárokat a német fővárosban. Fotó: Clemens Bilan Forrás: MTI/EPA/Clemens Bilan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Németországban három héttel, azaz január 31-ig hosszabbítják meg az országos zárlatot, és új intézkedéseket is bevezetnek a koronavírus-járvány terjedése miatt.

– Nagyon óvatosnak kell lennünk. Új és különös helyzetben vagyunk

– jelentette ki Angela Merkel német kancellár mai sajtótájékoztatóján, ahol ismertette az újabb járványügyi intézkedéseket.

Angela Merkel német kancellár védőmaszkot vesz fel a kabinet heti munkaülésén a berlini kancellári hivatalban 2020. december 16-án, a koronavírus-járvány második hulláma idején. Németországban ettől a naptól kezdve január 10-ig tartó zárlatot rendeltek el a társadalmi és gazdasági élet legtöbb területén a vírus terjedése miatt. A létszükségleti cikkeket forgalmazó üzletek kivételével minden intézményt bezártak
Fotó: MTI/AP/Pool/Hannibal Hanschke

Merkel és a tartományi vezetők mai tárgyalásukon abban is megállapodtak, hogy további intézkedésként a mozgás szabadságát is korlátozzák a legveszélyeztetettebb helyeken.

A koronavírus-gócpontoknak nyilvánított területeken az emberek a lakóhelyük 15 kilométeres körzetén belül tartózkodhatnak csak

számol be róla a Deutsche Welle.

A személyes kapcsolattartásra vonatkozó szabályok is megváltoznak: csupán egy, különböző háztartásban élő személlyel lehet találkozni.

A december 16-án életbe lépett intézkedések – amelyekhez hozzátartozik az iskolák, a szolgáltatásokat nyújtó és a nem alapvető fontosságú árucikkeket forgalmazó üzletek zárva tartása – eredetileg január 10-ig lettek volna hatályosak. A német kormány és a szövetségi tartományok azonban egyetértettek abban, hogy a koronavírus megfékezéséhez a jelenlegi járványügyi intézkedések meghosszabbítására volt szükség – közli a Deutsche Welle.

– Mivel a fertőzöttségi arány továbbra is nagyon magas, meg kell hosszabbítani a korlátozásokat

– nyilatkozta az egészségügyi miniszter, Jens Spahn.

Markus Söder, Bajorország miniszterelnöke pár nappal ezelőtt Twitter-bejegyzésében osztotta meg véleményét, miszerint a zárlatnak január végéig érvényben kell maradnia. Hozzátette, hogy a lazítások visszaeséshez vezetnének, és bár ez bosszantó, következetesen ki kell tartani, és nem szabad túl korán feladni.

A Robert Koch Intézet mai adatai szerint 11897 új megbetegedést és 944 új halálesetet azonosítottak 24 óra leforgása alatt. Az elmúlt hét napban a fertőzések gyakorisága százezer főre vetítve 139,6 volt. Ez jóval meghaladja az ötven fertőzöttet, vagyis azt a számot, amelyet a kormány tűzött ki a korlátozások esetleges feloldására. Németországban a koronavírus kitörése óta 1 796 216 ember fertőződött meg a betegségben, és összesen 35748-an haltak meg.

Csak decemberben több halálesetet regisztráltak, mint márciustól novemberig együttvéve, vagyis a második hullám alatt elhunytak száma rendkívül magas a járvány elejéhez képest – írja a The Local német kiadása.

A tartományi oktatási miniszterek hétfőn tartott videókonferenciájukon a német iskolák további zárva tartásáról döntöttek. A tantermi oktatás újraindítását fokozatosan tennék lehetővé, amennyiben az egyes tartományokban ezt a járványügyi helyzet lehetővé teszi. Első körben az elsőtől a hatodik évfolyamig térhetnének vissza a diákok, a magasabb évfolyamokban váltott rendszerű oktatást vezetnének be az osztályok megfelezésével (MTI).

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.