Tovább mélyül a római kormány belső viszálya

Tovább mélyül a római kormány belső viszálya, folytatódik Matteo Renzi és Giuseppe Conte párbaja. A kérdés az, hogy sikerül-e megegyezniük a feleknek, illetve milyen kormányon belüli átalakításokat tud kieszközölni a kormánybuktatási zsarolásaival Matteo Renzi volt miniszterelnök.

2021. 01. 07. 14:34
CONTE, Giuseppe; SALVINI, Matteo
Róma, 2020. december 23. Matteo Salvini, az ellenzéki Liga párt elnöke (b) egy tüntetésen, amelyen a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások ellen tiltakoznak olasz kereskedõk, továbbá a vendéglátás, a szolgáltató- és a szórakoztatóipar képviselõi Rómában 2020. december 23-án. A Giuseppe Conte olasz miniszterelnök nevével szóviccet ûzõ felirat jelentése: veled nincs remény. MTI/EPA/ANSA/Massimo Percossi Fotó: Massimo Percossi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Matteo Renzi, a csupán pár százalékos népszerűségnek örvendő baloldali Élő Itália (IV) párt elnöke a médiafelületeken tovább fenyegeti a miniszterelnököt. A TG3 tévécsatornán Giuseppe Conte kormányfőnek üzenve azt mondta: – Ha úgy gondolja, hogy dolgozni akar, akkor tegye meg, különben mások teszik majd helyette! Majd Facebook-fiókján hozzátette:

– Arra várunk, hogy a szavak helyett végre tettekre kerüljön sor.

Ezzel azon sürgetésére utalt, hogy a miniszterelnök jelenjen meg a szenátus üléstermében, és az ország számára rendkívüli fontossággal bíró helyreállítási alap felhasználását a parlamenttel vitassa meg. Renzi a párt két minisztere és egy államtitkára kivonásával nem előrehozott választások kiírását, hanem a kormány összetételének megváltoztatását, esetleg

Giuseppe Conte elmozdítását célozta meg.

A kormányzás olyan, mint egy bicikli, tekerni kell, hogy mozgásban maradjon – utalt a kormány tehetetlenségére a baloldali párt elnöke. Az azonban nem biztos, hogy Giuseppe Conte marad továbbra is a nyeregben – fejezte ki a szándékát szimbolikusan Renzi. Az elkövetkező 48 órában Contén a sor, hogy eldöntse, enged-e Renzi nyomásgyakorlásának, vagy a végső kormányválság irányába mozdítja a kormány sorsát.

Az ellenzék felháborodva figyeli a legkisebb kormánytag provokációit.

Giorgia Meloni sajtóközleményben jelentette be, hogy egyre több befolyásos személy csatlakozik pártja bizalmatlansági kezdeményezéséhez. Maria Fida Moro, az olasz Kereszténydemokrata Párt alapítója, Aldo Moro lánya is támogatja az Olasz Testvérek vezetőjének célkitűzését. Nyílt levélben indokolta döntését. – Az olasz diákok már fél évet veszítettek az iskolában, most még veszítenek egyet. A gazdaság a gödör mélyére került. Az emberek az érthető és hiteles információk hiányában terrorban élnek. Mindannyiunkat házi őrizetbe zártak, nem tudni pontosan, meddig – reklamálta az olaszok a koronavírus-járvány miatt korlátozott mozgásszabadságát Moro lánya.

Matteo Salvini volt belügyminiszternek is elege lett a Renzi–Conte-féle taktikázásból.

Szégyenletesnek nevezte, hogy a kormány nem a vészhelyzet megoldásával, az elszenvedett károk megtérítésével, a vakcinakampánnyal vagy a bevándorlás megfékezésével, hanem a hatalom megosztásával, a bársonyszékek megtartásával foglalkozik. – Azon vagyunk, hogy az olaszok végre kiléphessenek az otthonukból, visszatérhessenek a munkahelyükre és az iskolákba a megfelelő egészségbiztonsági feltételekkel – írta közösségi oldalán Salvini. A Liga elnöke bejelentette, mindent megtesz, hogy hazaküldje a hatalmon lévő, kormányzásra alkalmatlan vezetőket. Úgy nyilatkozott, bár nincs a kezükben varázspálca, de készen állnak a kormányzásra, kidolgozott programmal készülnek az ország újraindítására. Bejelentette, hogy pártja tagjait és szimpatizánsait

a terekre szólítja kormányellenes tüntetésre, amennyiben nem mond le önként a miniszterelnök.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.