Trump szükségállapotot rendelt el, újabb zavargásoktól tartanak

Mike Pence nem fogja alkalmazni az elnök hivatalból való elmozdítását célzó alkotmánykiegészítést.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, CNN2021. 01. 12. 11:23
BIDEN, Joe; TRUMP, Donald
Washington, 2021. január 7. Rendőrök az amerikai törvényhozás washingtoni épülete, a Capitolium előtt 2021. január 6-án alkonyatkor. Napközben Donald Trump republikánus párti amerikai elnök támogatóinak egy csoportja erőszakkal behatolt az épületbe, miközben a kongresszus két háza összeült, hogy hivatalosan is véglegesítse a demokrata párti jelölt, Joe Biden győzelmét hozó november 3-i elnökválasztás eredményét. MTI/EPA/Michael Reynolds Fotó: Michael Reynolds
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Donald Trump amerikai elnök január 24-ig tartó szükségállapotot rendelt el Washingtonban hétfőn – közölte a Fehér Ház, miután a hatóságok biztonsági fenyegetésekre hívták fel a figyelmet Joe Biden megválasztott elnök január 20-i beiktatása kapcsán.

Tengerészgyalogos őrködik 2021. január 11-én a washingtoni Fehér Ház nyugati szárnyának ajtaja előtt annak jeleként, hogy Donald Trump amerikai elnök az Ovális irodában tartózkodik
Fotó: MTI/AP/Evan Vucci

Az amerikai sajtó a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) rendvédelmi szervekhez intézett figyelmeztetésére hivatkozva közölte:

a tagállamok fővárosaiban fegyveres, illetve erőszakos zavargásokra kerülhet sor a napokban, Joe Biden beiktatásához közeledve.

A szükségállapotról szóló rendelkezés lehetővé teszi az amerikai belbiztonsági minisztérium és a szövetségi katasztrófaelhárítási ügynökség (FEMA) számára, hogy szükség szerint összehangolják tevékenységüket a helyi rendvédelmi hatóságokkal.

Daniel Hokanson tábornok a CNN amerikai hírtelevíziónak nyilatkozva elmondta, hogy a Nemzeti Gárda mintegy 15 ezer katonáját vezénylik Washingtonba a helyi rendfenntartók megsegítésére. A belbiztonsági minisztérium pedig közölte, hogy az elnök védelméért felelős Secret Service szerdától fokozott készültségben lesz.

Washington polgármestere, Muriel Bowser hétfőn elmondta, attól tart, hogy újabb erőszakos személyek érkezhetnek a városba a beiktatás előtt, és arra szólítja fel a lakosokat, hogy kerüljék el a fővárost a következő napokban.

– Jelenleg arra ösztönözzük az amerikai embereket, hogy virtuálisan vegyenek részt a beiktatáson, és védjék meg a várost a január 6-án tapasztalt erőszakos felkelés megismétlődésétől

– magyarázta Bowser.

Január 6-án este Trump több száz híve ostromolta meg a Capitoliumot, miután az elnök egy közeli, szabadtéri gyűlésen tartott beszédében arra buzdította őket, hogy békésen vonuljanak a kongresszus épületéhez. Az erőszakos cselekedet során öten haltak meg, köztük a capitoliumi rendőrség egyik tagja.

Donald Trump republikánus párti amerikai elnök tüntető támogatóinak egy csoportja a Rotundában, miután betörtek az amerikai törvényhozás washingtoni épületébe, a Capitoliumba 2021. január 6-án. A támadás miatt félbeszakították a kongresszus két házának ülését, amelyen hivatalosan is véglegesítették a demokrata párti jelölt, Joe Biden győzelmét hozó november 3-i amerikai elnökválasztás eredményét
MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Azóta Trump kormányzatának több tagja is távozott, Chad Wolf ügyvivő amerikai belbiztonsági miniszter hétfőn nyújtotta be lemondását. A miniszter helyét Peter Gaynor, a FEMA vezetője veszi át.

– Láthatjuk, hogy az elnök egyes hívei erőszakhoz folyamodnak annak érdekében, hogy politikai célokat érjenek el. Ez elfogadhatatlan

fogalmazott közleményében Wolf, amelyben arra szólította fel Trumpot, hogy ítélje el a politikai erőszakot. Hozzátette: – Ezek az erőszakos cselekmények észszerűtlenek, és kérem az elnököt, illetve minden megválasztott tisztségviselőt, hogy határozottan ítélje el az előző napi erőszakot.

Trump a kongresszus épületénél kitört zavargásokról hétfőn este folytatott megbeszélést Mike Pence alelnökkel. Ez volt az első találkozó kettejük között, miután az elnök múlt szerdán bírálta alelnökét, amiért nem próbálta megakadályozni riválisa, a demokrata párti Joe Biden megválasztott elnökre leadott szavazatok elektori hitelesítését a kongresszus rendkívüli ülésén.

A Fehér Ház egy névtelenül nyilatkozó illetékese hétfői beszámolója szerint Trump és Pence összetartást mutatott.

Donald Trump amerikai elnök és alelnöke, Mike Pence
Fotó: REUTERS/Jonathan Ernst

– Hangsúlyozták, hogy azok, akik a múlt héten megszegték a törvényt és megrohamozták a Capitoliumot, nem képviselik az „Amerika az első” mozgalmat, amelyet 75 millió állampolgár támogat, és megfogadták, hogy hátralévő hivatali idejükben folytatják az ország érdekében végzett munkájukat

közölte a tisztségviselő, hozzátéve:

jó beszélgetést folytattak, megvitatták az előttük álló hetet, s felidézték az utóbbi négy év kormányzati munkáját és eredményeit.

Az illetékes hangsúlyozta, hogy Trumpnak nem áll szándékában a múlt szerdai zavargások következtében lemondani, Pence pedig nem akarja alkalmazni az alkotmány 25. kiegészítését, amely alapján megszavaztathatná a kormányzat tagjaival, hogy az elnök alkalmas-e vagy sem feladatainak ellátására. Ha a kabinet többsége alkalmatlannak minősítené Trumpot, az elnöki hatalom az alelnököt illetné meg.

Nancy Pelosi demokrata párti házelnök korábban közölte, hogy amennyiben a 25. kiegészítés alkalmazása nem jár sikerrel, az úgynevezett impeachmenthez, vagyis az alkotmányos felelősségre vonási eljáráshoz folyamodnak Donald Trump azonnali leváltásának érdekében.

Donald Trump republikánus párti amerikai elnök felmentését követelő tábla egy autós felvonuláson a Colorado állambeli Denverben 2021. január 10-én. Több mint 150 járművel vonultak fel a hivatalban lévő amerikai elnök távozását sürgető tiltakozók, akik őt tartják felelősnek azért, hogy támogatóinak egy csoportja január 6-án erőszakkal behatolt a szövetségi törvényhozás washingtoni épületébe, a Capitoliumba
Fotó: MTI/AP/David Zalubowski

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.