Új kormány alakul vagy új választások lesznek Olaszországban

Giuseppe Conte miniszterelnök benyújtotta lemondását. Az államfő konzultációba kezd a pártokkal.

2021. 01. 26. 14:09
RENZI, Matteo; MATTARELLA, Sergio; CONTE, Giuseppe
Róma, 2021. január 25. A 2021. január 25-én közreadott képen Giuseppe Conte olasz miniszterelnök televíziós beszélgetésen vesz részt Rómában 2020. december 23-án. Az olasz kormányfõ bejelentette, hogy január 26-án benyújtja a lemondását Sergio Mattarella államfõnek. Szakértõk szerint a lemondással Conte idõt akar nyerni ahhoz, hogy meggyõzhessen egyes centrista, valamint független képviselõket a kormánypártokhoz való csatlakozásról, miután az elõzõ héten elvesztette szenátusi többségét azzal, hogy a Matteo Renzi vezette Élõ Olaszország kilépett a kormányból. MTI/EPA/ANSA/Riccardo Aantimiani Fotó: Riccardo Aantimiani
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök kedd délelőtt az utolsó minisztertanácsi ülésen megköszönte a miniszterek munkáját, majd bejelentette a lemondását. Ezt követően a Quirinale-palotába ment, ahol félórás tárgyalás után benyújtotta lemondását Sergio Mattarella köztársasági elnöknek.

A kormányfőnek a múlt héten bizalmat szavazott a képviselőház, de a szenátusban nem sikerült az abszolút többség megszerzése, azaz 161 szenátor támogatása. A kormányfő az elmúlt napokban szövetségesek toborzásán fáradozott, annak érdekében, hogy ne kelljen feladnia az ország vezetését.

Giuseppe Conte lemondásával az ország további sorsa a köztársasági elnök kezébe került, aki stabil kormánykoalíció létrehozását sürgette a politika főszereplőitől. A La Repubblica napilap szinte biztosra veszi, hogy Sergio Mattarella egy harmadik kormánykoalíció megalakításával bízza meg Contét, hogy elkezdhesse harmadik ciklusát. Amennyiben ez nem történne meg, akkor újabb politikust vagy nagy tekintélyű közszereplőt bíz meg kormányalakítással. A kormányválság beálltával holnap délutántól Sergio Mattarella konzultáción hallgatja meg a politikai pártokat, programjukat és elképzeléseiket, majd rövid időn belül kijelöli azt a személyt, akit alkalmasnak tart egy új kormánykoalíció létrehozására.

Az sem kizárt, hogy előre hozott választásokat írnak ki, amely a szavazók több mint a felének támogatását élvező jobbközép koalíciónak kedvezne. Számos lehetőség van a köztársasági elnök kezében, egyelőre azonban lehetetlen lenne jóslatokba bocsátkozni. Romano Prodi, aki két ízben is betöltötte a miniszterelnöki posztot, figyelmeztette a politika főszereplőit, hogy Európa aggódva szemléli az olasz belpolitika instabilitását, amely nem csak az országra, hanem a kontinensre is negatív hatással van.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.