Végleg elhallgattatta Donald Trumpot a Twitter

Az elnök szerint a demokratákkal és a radikális baloldallal szövetkezve hallgattatta őt el a mikroblog. Az elnök azt ígérte: hamarosan hallat magáról.

2021. 01. 09. 11:12
null
Forrás: facebook.com/zoltanspox
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Végleg eltávolította felületéről a még hivatalban lévő Donald Trump amerikai elnököt a Twitter. A mikroblog egy blogbejegyzésében döntését azzal indokolja:

a Capitoliumban szerdán történt események után attól tartottak, hogy Trump ismét erőszakra buzdítaná a követőit.

 

A közösségi hálózat csapata azt is hozzátette: a heti borzalmas események kapcsán már szerdán is világossá tették, hogy a Twitter szabályainak további megsértése felfüggesztést vonhat maga után. A mikroblog egyébként a Capitoliumban történt események után ideiglenesen – 12 órára – fel is függesztette a leköszönő elnök fiókját. A közösségi hálózat már akkor figyelmeztetett: amennyiben Trump újra megszegi a mikroblog szabályzatát, örökre felfüggesztik a @realdonaldtrump című fiókot.

A 12 órás felfüggesztést követően Donald Trump egy videót tett közzé, amelyben – elemzők szerint a Republikánus Párt nyomására – elismerte, hogy a 2020-as választásoknak hivatalosan is vége van, és éles kritikát fogalmazott meg a szerdán a Capitoliumot megostromló tömeggel szemben.

Végleg elhallgattatta a Twitter a még hivatalban lévő elnököt

Fotó: Andrew Harnik / MTI/AP/

– Amerika mindig is a törvény és a rend országa volt, és az is marad. Azok a demonstrálók pedig, akik betörtek az amerikai törvényhozás épületébe, meggyalázták az amerikai demokrácia székhelyét

– fogalmazott Trump. Hozzáfűzte: akik megszegték a törvényt, fizetni fognak tetteikért. Ezt azonban két újabb poszt követte:

az egyikben tudatta, nem vesz részt Joe Biden beiktatásán, egy második bejegyzésben pedig híveinek azt üzente: annak a csaknem 75 millió embernek, aki rá szavazott, a jövőben is hatalmas hangja lesz.

A Twitter indoklása szerint Trump két utolsó tweetjét az elmúlt napok eseményeinek kontextusában kell szemlélni, és fennáll annak a lehetősége, hogy az elnök szavai ismét erőszakra buzdítják a híveit, márpedig a Twitter szabályzata tiltja az „az erőszak dicsőítését”.

Fotó: Twitter

A világszerte az egyik legaktívabb közösségi hálózatnak számító mikroblog – saját céljait is túlmúlva – a nyilvános diplomácia 2.0 egyik legfontosabb eszközévé vált, amelyet a (nemzet)államok vezetői, kormányai, külügyminisztériumai és diplomatái világszerte széles körben használnak rövid, tömör, tehát különösebb időbefektetést nem igénylő üzeneteik célba juttatásához.

A Twitter történetében ugyanakkor most fordult elő először, hogy egy hivatalban lévő elnök profiljának végleges felfüggesztése mellett döntöttek.

A tiltást egyébként Trump megpróbálta kikerülni, azzal, hogy a mindenkori amerikai elnökök számára fenntartott hivatalos @POTUS profillal újra posztolt. Ebben a leköszönő elnök azt írta:

– Ahogy már régóta mondom, a Twitter egyre tovább megy a szólásszabadság betiltásában, ma este pedig a demokratákkal és a radikális baloldallal összejátszva eltávolították a fiókomat a platformjukról, hogy ezzel elhallgattassanak engem és titeket: azt a 75 millió hazafit, aki rám szavazott.

Trump azt is tudatta, hogy több más oldallal már tárgyalásban vannak, és nemsokára nagy bejelentést fog tenni. Annak a lehetőségét is mérlegelik, hogy egy saját platformot hoznak létre a közeljövőben.

– Nem hallgattathatnak el minket! A Twitter nem a szólásszabadságról szól, céljuk a radikális baloldal támogatása, a platformon ugyanis a világ legelvetemültebb emberei szabadon beszélhetnek egymással

– fogalmazott az elnök. A Twitter azonban felfüggesztette a január 20-ától Joe Biden irányítása alá kerülő @POTUS fiókot is, és végleg felfüggesztette a Trump-kampány hivatalos fiókját, valamint Gary Coby, Trump digitális igazgatójának profilját is azt követően, hogy Trump azon keresztül is megpróbált üzenni híveinek.

Donald Trump 2009 május 4-én regisztrálta a fiókját még inkább valóságshow-sztárként és üzletemberként. Azóta több mint 57 ezer alkalommal posztolt a közösségi oldalon.

A Twiplomacy nevű kutatócsoport szerint Donald Trump volt a világ egyik legbefolyásosabb Twitter-használója.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.