időjárás -2°C Vilma 2023. december 5.
logo

Visszafogottan búcsúzott a Fehér Háztól a first lady

Mártonffy Attila
2021.01.19. 17:42
Visszafogottan búcsúzott a Fehér Háztól a first lady

Melania Trump rövid, hatperces formális videóüzenetben vett búcsút hétfőn a Fehér Háztól, csak futólag említve férjét, Donald Trump amerikai elnököt. A távozó first lady inkább a katonacsaládokat, valamint a Covid–19-járvány és a gyógyszerfüggőség ellen harcolókat méltatta búcsúbeszédében, semmint férje érdemeit domborította volna ki.

– Az elmúlt négy év felejthetetlen volt. Ahogy Donald és én befejezzük fehér házi tartózkodásunkat, úgy vélem, nagyon sok embert zártam szívembe, szeretettel, hazafisággal és elkötelezettséggel átitatott történeteikkel együtt. Mindenki szenvedélyesen tegye, amit tennie kell, de emlékezzenek, az erőszak sohasem lehet válasz, és sohasem igazolható – hangoztatta többek között az ötvenéves first lady a Capitolium január 6-i ostromára utalva. Azt egy szóval sem említette, hogy férjét tartaná felelősnek az eseményekért, ahogy a választások óta összességében is visszafogottan kommunikált, csak ritkán hallatta hangját.

Donald Trump és felesége, Melania Trump a kampány hajrájában
Fotó: MTI/AP

Melania az utolsó heteket viszonylagos visszavonultságban töltötte az elnöki rezidencián. A CNN belső forrásai szerint nem hozott létre irodát sem a Fehér Ház utáni évek tevékenységének a megalapozására. A szokásoktól eltérően nem vezeti végig az épületben az új first ladyt, Jill Bident, s a hírek szerint fel sem vette vele a kapcsolatot – ebben is összezárt férjével. Miközben az elnök a választási bizottsággal és a demokratákkal hadakozott, Melania csendben összepakolt, s holmijait részben Mar-a-Lagóba vagy raktárba vitette.

A személyzet elbeszélése szerint azért végezte titokban a csomagolást, hogy ne mérgesítse fel férjét, aki még mindig bízott benne, hogy nem kell kiköltöznie.

A first lady sietsége megfigyelők szerint arra utal, hogy egyszer és mindenkorra végzett Washingtonnal, nem bánja, hogy a háta mögött hagyhatja az elmúlt négy évet.

Donald Trump amerikai elnök és felesége, Melania Trump a floridai Palm Beachbe induló elnöki gép felé tart a washingtoni Fehér Házból távozóban 2020. december 23-án
Fotó: Chris Kleponis / MTI/EPA

Talán a „hivatala” iránt érzett közömbösség is az oka volt annak, hogy Melania az eddigi first ladyk közöl a legalacsonyabb kedveltségi rátával távozik a Fehér Házból.

Egy felmérés szerint a megkérdezettek 47 százaléka nyilatkozott kedvezőtlenül az elnök feleségéről – többen, mint 2016-os beiktatásukkor –, s csak 42 százaléknak nem volt semmi baja Melaniával.

A legmagasabb szinten, 57 százalékon 2018 májusában, az első állami fogadás és Barbara Bush korábbi first lady temetése után állt a mutató – ezen részt vett az elnöki házaspár is. Mindenesetre Melania jelenlegi kedveltsége a lakosság körében jelentősen magasabb férje 33 százalékos elismerésénél. A republikánusok körében 84-79 százalék az arány megoszlása. Összehasonlítva más elnöki feleségekkel, Michelle Obama 69, Laura Bush 67, Hillary Clinton pedig 56 százalékos népszerűségi mutatóval távozott a Fehér Házból.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.