A Biden-adminisztráció felülvizsgálja Trump Kína-politikáját

Telefonos beszélgetés során konzultált egymással Joe Biden és a kínai elnök, Hszi Csin-ping.

Forrás: BBC, MTI, Deutsche Welle2021. 02. 11. 11:08
BIDEN, Joe
Washington, 2021. február 4. Joe Biden amerikai elnök a külpolitikájáról beszél a washingtoni külügyminisztériumban 2021. február 4-én. MTI/EPA/Jim Lo Scalzo Fotó: Jim Lo Scalzo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megválasztása óta először beszélt szerda este telefonon Joe Biden amerikai elnök Hszi Csin-pinggel (Xi Jinping), Kína elnökével. A Fehér Ház közleménye szerint a demokrata politikus felvetette aggályait kollégájának Peking kemény hongkongi fellépésével kapcsolatban, megemlítette az emberi jogok súlyos megsértését a muszlim ujgur kisebbséggel szemben, valamint az egyre gyakoribb, térségbeli – például Tajvan elleni – akciókat.

– Az Egyesült Államok szeretné megőrizni a szabad és nyitott indiai- és csendes-óceáni térséget

– szögezte le a telefonhívás során az amerikai elnök, majd hozzátette, hogy kényszerítőnek és tisztességtelennek tartja a távol-keleti ország kereskedelmi gyakorlatait.

A két elnök egyeztetett továbbá a koronavírus-járvány elleni küzdelemről és más olyan közös kihívásokról is, mint a globális egészségbiztonság, a klímaváltozás és a tömegpusztító fegyverek terjedése. Biden kihangsúlyozta, hogy a Fehér Ház kész együttműködni Pekinggel a közös érdekek mentén, amennyiben az előnnyel jár az Egyesült Államok számára is.

Kínát a jogvédő szervezetek azzal vádolják, hogy több mint egymillió ujgurt munkatáborokba zártak a hatóságok Hszincsiangban. Az emberi jogi aktivisták szerint bizonyítékok vannak arra vonatkozóan, hogy az ujgurokat kényszermunkára alkalmazzák, és egyéb emberi jogi visszaéléseket követnek el velük szemben.

„Jeleztem felé, hogy akkor fogunk együtt dolgozni Kínával, ha az az amerikai népnek is kedvez”

– írta közösségi oldalára az amerikai elnök a tegnapi telefonhívást követően.

A kínai állami televízió arról adott hírt, hogy a kínai elnök figyelmeztette Bident, hogy a rossz kapcsolatok mindkét ország számára katasztrófát jelenthetnek. Hszi Csin-ping hangsúlyozta, hogy az együttműködés az egyetlen opció, és újra létre kell hozni a párbeszédet a két kormány között. A kínai elnök továbbá elmondta, hogy reméli, Washington körültekintően fog eljárni a kínai szuverenitást érintő kérdésekben, egyebek között Tajvannal, Hongkonggal és Hszincsianggal kapcsolatban. Hszi Csin-ping utoljára tavaly márciusban beszélt az akkori amerikai elnökkel, Donald Trumppal. Az előző évben jelentősen megromlott a két ország közötti kapcsolat, számos területen kiéleződött a konfliktus Washington és Peking között.

A beszélgetésre mindössze néhány órával azt követően került sor, hogy Biden bejelentette, a hadsereg felülvizsgálja Kína-stratégiáját. Egy névtelenséget kérő amerikai tisztségviselő azt mondta, hogy Biden „gyakorlatiasan, nyitott szemmel, realisztikusan” szeretne tárgyalni a jövőben a kínai vezetéssel, de a súlyos aggályok ellenére nyitva akarja tartani a kommunikációs csatornákat.

Ma jelentette be Biden, hogy az amerikai hadsereg új munkacsoportot hoz létre, amelynek feladata az Egyesült Államok Kínával kapcsolatos politikájának felülvizsgálata, és többek közt a titkosszolgálati, technológiai és katonai kérdéseket fogják elemezni. A jelentés elkészítésére négy hónapot kaptak az elemzők, és szakértők szerint rendkívül hasznos lehet Lloyd Austin védelmi miniszter számára. Donald Trump előző amerikai elnök alatt a Pentagon a kínai kihívás kezelését határozta meg legfőbb prioritásának, amin az új adminisztráció sem kíván változtatni a jelek szerint: az amerikai titkosszolgálati közösség továbbra is Kínát tartja az Egyesült Államok egyik legfőbb stratégiai riválisának. – Meg kell felelnünk a Kína által támasztott növekvő kihívásoknak a béke megőrzése és az érdekeink védelme miatt az indiai- és a csendes-óceáni térségben, valamint globális szinten is – magyarázta az elnök.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.