időjárás 3°C Virgil 2022. november 27.
logo

Boris Johnson globális vakcinaelosztási rendszert sürget

Tárnok Tamás
2021.02.15. 07:12
Boris Johnson globális vakcinaelosztási rendszert sürget

A Covid–19 elleni vakcinák egyenlő elosztását biztosító intézkedésekkel szeretné megelőzni a jövőben esetlegesen bekövetkező világjárványokat Boris Johnson brit miniszterelnök, aki a soron következő, pénteken virtuálisan megrendezésre kerülő G7 találkozó házigazdája lesz.

– Olyan kihívásokkal kell szembenéznünk, mint a vakcinák minden országban egyenlő módon történő elosztásának jogos igénye és a gazdasági rendszer járvány okozta kárainak enyhítése, melyek végül a koronavírusból való tényleges felépülést jelenthetik majd

– vetítette előre Johnson a Kanadát, Franciaországot, Németországot, Olaszországot, Japánt, az Egyesült Királyságot és az Egyesült Államokat tömörítő G7-csúcs legégetőbb témáit.

A brit miniszterelnöki hivatal szerint Johnson javasolni fogja egy globális akcióterv kidolgozását, amellyel megelőzhető lesz az a „nacionalista és megosztó politika, amely megmételyezte a koronavírus elleni kezdeti küzdelmet”.

Mint ismert, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) arra hívta fel a figyelmet, hogy az „engem elsőként”-irányelv, melyet a gazdag országok előszeretettel alkalmaztak a koronavírus elleni vakcinák megszerzésére vonatkozóan, nemcsak a szegény és sebezhető országok cserbenhagyását vonja maga után, hanem olyan helyzeteket is eredményez, amelyben a vírus világszerte könnyen mutálódhat, illetve terjedhet.

Az ENSZ BT is a vakcinabeszerzésről tárgyal

Eközben az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerdára hívott össze ülést, amelyen szintén a Covid–19 elleni vakcinához való hozzáférés lesz napirenden.

Közleményük szerint a találkozóval enyhíteni próbálják majd a tagországok között az oltással kapcsolatban kirobbant, és egyre fokozódó feszültséget.

A tanácskozás legfőbb kérdésfeltevése, hogy miként valósítható meg az igazságos vakcinaelosztás úgy, hogy az elmaradott országok ne szenvedjenek hátrányt. A megvitatandó pontok között szerepel továbbá, hogy vajon nélkülözhetetlen munkaerőnek kellene-e nyilvánítani a világszerte szolgálatot teljesítő kéksisakos békefenntartókat, hogy ezzel az oltási sorrend elejére kerüljenek. Az sem tisztázott egyelőre, hogy amennyiben így történik, akkor kinek a felelőssége lesz majd a békefenntartók vakcinációja, a fogadó vagy a küldő országé.

António Guterres ENSZ-főtitkár eközben arra hívta fel a figyelmet, hogy a globális biztonság feltételei csak akkor adottak, ha mindenki ugyanazon a szinten védekezik a vírus ellen, mely mára számos mutációval bír szerte a világon. Többször is hangoztatta azon véleményét, miszerint az oltás intézményét „globális közjóként” kell tekinteni, viszont az, hogy ez hogyan kivitelezhető, arra egyelőre nem adott magyarázatot.

Stephane Dujarric ENSZ-szóvivő újságírói kérdésre kifejtette, hogy a nemzetközi koordináció és szabályozás szükségeltetik az oltási igazolás területén, hogy bizonyos bűnözői körök ne tudjanak hasznot húzni oltási tanúsítványok hamisításával, vagy ami még rosszabb, hamis vakcinák forgalomba hozatalával.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.