Galíciában 60 ezer euróra is büntethetik azt, aki elutasítja az oltást

Galícia az első független régió Spanyolországban, amely törvényesen szankcionálhatja a vakcina felvételének a megtagadását.

Forrás: fr.sputniknews.com2021. 02. 26. 17:12
null
20210104 Miskolc fotó: Vajda János VJ Észak-Magyarország Megkezdődött az egészségügyi dolgozók oltása a Covid-19 vírus elleni Pfizer-BioNTech vakcinával a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban. Fotó: Vajda János Forrás: Vajda János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Galícia, Spanyolország ötödik legnépesebb régiójának vezetői február 23-án megszavazták a közegészségügyi törvénynek azt a módosítását, amelynek értelmében 1000 – 60000 euró közötti pénzbüntetéssel sújtható az, aki elutasítja a koronavírus oltást, számolt be róla az El País.

Ezzel a döntéssel Galícia az első olyan független régió Spanyolországban, amely törvényesen szankcionálhatja a vakcina felvételének a megtagadását.

A spanyol Néppárt helyi képviselői üdvözölték az új jogszabályt, azonban a spanyol kormány és számos ellenzéki párt a nemtetszését fejezte ki, és emlékeztettek, hogy a központi államvezetés továbbra is az önkéntes alapú oltás híve minden védőoltással kapcsolatban. Az ellenzők az emberi alapjogok megsértésére hivatkoztak, amely – véleményük szerint – a nemzeti törvényekkel sem egyeztethető össze.

Federico de Montalvo, egészségügyi jogász és Spanyolország Bioetikai Tanácsának elnöke ugyanakkor úgy nyilatkozott az El País-nak, hogy a régió által megszavazott módosítás jogi szempontból nem kifogásolható. Spanyolországban ugyanis a 1986-os közegészségügyi törvény szerint a védőoltás kötelezővé tétele – világjárvány esetén – megengedett.

Az 1986-as törvény lehetővé teszi, hogy egészségügyi veszélyhelyzetben az egyén jogait korlátozzák éppen a közösség érdekében. A jelenleg is érvényben lévő egészségügyi veszélyhelyzet pedig éppen erre adhat felhatalmazást a kormánynak akár országosan is, a járvány megszüntetésének érdekében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.