Joe Biden leállította a mexikói határfal finanszírozását

Bő három hét telt már el Joe Biden beiktatása óta, ám az új amerikai elnök eddig jobbára csak elődjére mutogatott. Legelső dolga volt a bevándorlási politika visszájára fordítása, a járvány elleni küzdelemben viszont elmaradnak az ígért csodák.

Magyar Nemzet
2021. 02. 12. 14:32
null
Végig megépíttetnék a falat a mexikói határon Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Joe Biden amerikai elnök visszavonta a mexikói határra tervezett fal költségvetési forrásait, leszögezve, hogy „az adófizetők egyetlen dollárját” sem költik többé rá. A demokrata politikus már kampányában sem csinált titkot belőle, hogy ha megválasztják, leállítja az építkezéseket. Donald Trump egyik utolsó hivatalos útja pedig éppen a texasi határhoz vezetett, ahol elnökségének egyik szimbolikus örökségét vette védelmébe. Négyéves mandátuma alatt nagyjából 25 milliárd dollárt költöttek a mexikói határvédelem megerősítésére, részben a határőrség, részben a drogelhárítás és a katonaság költségvetéséből. A munkának azonban korántsem értek a végére. A BBC összeállítása szerint körülbelül 130 kilométernyi új falat húztak fel, további 650 kilométeren pedig csak felújították a már létező védelmet, úgy tűnik, ezek maradnak is a helyükön. Joe Biden azt is elfelejtette megemlíteni, hogy a határvédelem építése jóval Donald Trump megválasztása előtt megkezdődött, 2016-ban már jó ezer kilométernyi kerítés választotta el az Egyesült Államokat Mexikótól.

Donald Trump volt amerikai elnök látogatása a műszaki zár egy prototípusa előtt San Diegóban
Fotó: Kevin Lamarque / REUTERS

A demokrata elnöknek beiktatása után amúgy is egyik első dolga volt visszájára fordítani elődje bevándorlási politikáját, lehetővé tenné például, hogy mintegy 11 millió bevándorló könnyebben jusson állampolgársághoz. A BuzzFeed birtokába jutott dokumentumok szerint eltörölné Donald Trump „maradj Mexikóban” elvét is, amelynek lényege, hogy a migránsok nem léphetik át a határt, kérelmeik elbírálását a mexikói oldalon kell megvárniuk. Emberi jogi szervezetek szerint a táborokban embertelen állapotok uralkodnak, ezért Joe Bidenék – negatív Covid-teszt után – beengednék az érkezőket. Csakhogy a fordulatnak megvan az ára:

az amerikai határvédelem statisztikái szerint csak januárban 78 ezer embert vettek őrizetbe a mexikói határon, ilyen magas számokra egy évtizede nem volt példa.

Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök pedig már arra figyelmeztet, az emberek ne higgyenek az embercsempészeknek, hogy „a kapuk nyitva állnak”, a helyzet nem olyan rózsás, mint amilyennek lefestik.

Gyerekek játszanak a határkerítés mexikói oldalán.
Fotó: Jose Luis Gonzalez / REUTERS/

De elmaradt az ígért csoda a járvány leküzdésében is. A mutatók ugyan zuhannak, ám a trend már Donald Trump mandátumának idején javában elkezdődött. Joe Biden azt állítja, a helyzet rosszabb volt, mint amire számítottak, egyúttal beharangozta újabb kétszázmillió darab vakcina érkezését.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.