Kétségbeesetten próbálják megakadályozni Trump újraindulását

Eddig még nem látott videókat mutattak be bizonyítékként a demokraták az impeachment-eljárásban.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, Fox News, Newsmax2021. 02. 11. 9:39
Trump Supporters Hold "Stop The Steal" Rally In DC Amid Ratification Of Presidential Election
WASHINGTON, DC - JANUARY 06: President Donald Trump arrives at the "Stop The Steal" Rally on January 06, 2021 in Washington, DC. Trump supporters gathered in the nation's capital today to protest the ratification of President-elect Joe Biden's Electoral College victory over President Trump in the 2020 election. (Photo by Tasos Katopodis/Getty Images) Fotó: Tasos Katopodis
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eddig még nem látott videókat mutattak be bizonyítékként a demokraták a Donald Trump előző amerikai elnök elleni alkotmányos felelősségre vonási (impeachment-) eljárás szerdai napján, amikor a vád érveinek ismertetésével folytatódott a tárgyalás.

A demokraták lázadás szítása miatt emeltek vádat a korábbi elnök ellen a Capitolium január 6-i megtámadása előtt tartott nagygyűlésen mondott „gyújtó hangú” beszéde miatt, amely után hívei megrohamozták a törvényhozás épületét. Az incidensben öten életüket vesztették, köztük egy rendőr is.

– Tudom, hogy mindenki hamarosan átvonul a Capitolium épületéhez, hogy békésen és hazafiasan hallassa hangját –

mondta január 6-i beszédében Trump, aki szerint demokrata párti riválisa, Joe Biden csalással nyerte meg a novemberi elnökválasztást. A republikánusok erre a mondatra hívták fel a figyelmet az impeachment-eljárás során, hiszen ez egyértelműen bizonyítja, hogy Trump senkit sem szított lázadásra.

A demokraták célja mégis az, hogy bebizonyítsák, Trump felbujtotta a híveit az ostromra, és ezért a szenátus elítélje.

– Felbujtotta az erőszakos csőcseléket a Capitolium megrohamozására, amikor elfogytak az erőszakmentes eszközei a választások eredményének megfordítására

– jelentette ki Stacey Plaskett demokrata párti képviselő, aki közösségi médiás bejegyzések és videók segítségével igyekezett bizonyítani, hogy „a felkelők úgy vélték, a kötelességüket teljesítik. Teljesítették az elnök parancsát.”

A Capitolium biztonsági kamerái által rögzített, tegnap bemutatott felvételeken az látszik, ahogy Mike Pence előző alelnök és családja menekültek a szenátus épületéből, miközben a felsőház tagjai egy folyosón gyűltek össze, és a rendbontók hangosan skandálták Nancy Pelosi demokrata párti házelnök nevét.

Eric Swalwell kaliforniai demokrata képviselő azt ecsetelte a szenátoroknak – ugyancsak eddig nem látott felvételek bemutatásával – hogy mennyire közel kerültek a veszélyhez. – Azok, akik ezen a napon itt voltak, felidézhetik: a szenátus emeletének elhagyása után egy folyosón haladtak át, hogy biztonságba kerüljenek – mondta. Majd hozzátette: – Néhányan önök közül, úgy tudom, hallhatták őket, de a nyilvánosság nagy része nem tudja, milyen közel kerültek önökhöz ezek a zavargók. Csak 58 lépésnyire voltak.

David Cicilline Rhode Island-i képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy a korábbi amerikai elnök semmit nem tett a támadás megakadályozására, ehelyett kizárólag arra koncentrált, hogy késleltesse Joe Biden választási győzelmének hitelesítését. – Mindannyian tudjuk, hogy Trump elnöknek hatalmában állt megállítani ezeket a támadásokat. Megparancsolhatta volna nekik, hogy távozzanak, de nem tette meg – fogalmazott a demokrata politikus.

Pártonként 16 óra. A szenátus vezetői korábban abban állapodtak meg, hogy az eljárás során a vád és a védelem is 16 órát kap érveinek bemutatására, napi legfeljebb 8 órában. Azaz a demokraták szerdán és csütörtökön, Trump ügyvédei pedig pénteken és szombaton kapnak szót. Később lesz alkalmuk a szenátoroknak kérdéseket is feltenni, és további eljárási szavazások is lehetnek.

Joaquin Castro texasi demokrata képviselő egy hangfelvételt játszott le, amelyen a Capitoliumot megostromló tömeg Mike Pence felakasztását követeli. Az akkori alelnökre ugyanis amiatt voltak dühösek Trump hívei, mert a kongresszusban hitelesítette a novemberi elnökválasztás eredményét, ezzel az utolsó jogi akadály is elhárult a demokrata párti Joe Biden győzelme előtt.

Az eddig nem látott videók bemutatása után több republikánus szenátor is arról beszélt, hogy bár a felvételek meggyőzők voltak, nem gondolják, hogy közvetlenül összefüggésbe hozták az erőszakot a korábbi elnökkel. Ted Cruz szerint az előadás „erőteljes és érzelmekkel teli” volt, de mindez nem bizonyítja, hogy Trump súlyos bűncselekményeket vagy vétségeket követett el. – Nagyon sok időt töltöttek a bűnözők által elkövetett szörnyű erőszakos cselekmények bemutatásával, de az elnök szóhasználata közel sem felel meg a felbujtás jogi normájának – fogalmazott a texasi szenátor.

Hasonló nyilatkozatot tett a Newsmax konzervatív hírcsatornán Rudy Giuliani, New York egykori polgármestere, Donald Trump ügyvédje, aki szerint a demokraták mást se csinálnak, mint az emberek érzelmeire próbálnak hatni.

– Hogyan nevezhető gyújtó hangúnak egy olyan beszéd, amelyben Trump békés és hazafias tüntetésre szólította fel a híveit?

– tette fel a költői kérdést Giuliani, aki szerint a tömeg valóban békésen viselkedett, az atrocitások pedig már egy órával azelőtt megkezdődtek a kongresszus épületénél, hogy a nagygyűlés véget ért volna. – Két eseményt próbálnak összemosni abban a kétségbeesett próbálkozásukban, hogy megakadályozzák Trump 2024-es újraválasztását – utalt Giuliani arra, hogy az impeachment-eljárás sikeressége esetén nem tölthetne be többé közhivatalt Donald Trump.

Trump elítéléséhez a szenátusban kétharmados többség kell, a testületben azonban 50:50 a republikánusok és a demokraták aránya. Így legalább 17 republikánusnak is támogatnia kellene az elnök elítélését, márpedig a keddi szavazáson is csupán hatan voksoltak az impeachment alkotmányossága mellett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.