Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Lázadás a korlátozások és a bezártság ellen Hollandiában

A holland kormány új törvénytervezet előkészítésén dolgozott tegnap azért, hogy az általa bevezetett kijárási korlátozások péntek után is érvényben maradjanak. A hágai illetékes bíróság ugyanis kedden jogosulatlan hatáskör alkalmazása miatt azonnali hatállyal feloldotta a kijárási tilalmat.

2021. 02. 18. 6:18
Dozens of arrests in troubled city center Eindhoven
epa08962316 The police remove protesters from the 18 Septemberplein in Eindhoven, the Netherlands, 24 January 2021. Hundreds of people had gathered here in protest against the corona policy. Several people have been arrested. Mayor John Jorritsma had banned the demonstration for fear of disturbances. EPA/ROB ENGELAAR Fotó: ROB ENGELAAR
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hágai illetékes bíróság a Viruswaarheid (Vírusigazság) nevű civil szervezet keresete alapján kedden szólította fel a kormányt a koronavírus-járvány megfékezésére januárban bevezetett éjszakai kijárási tilalom azonnali feloldására. A bíróság közleménye szerint a kabinet nem volt jogosult a rendkívüli hatáskörök alkalmazására, a vonatkozó törvény értelmében nem volt vészhelyzet a tilalom bevezetésekor, márpedig csak ilyen esetben mellőzheti a rendes jogalkotási folyamatot. A kormány, hogy fenntartsa a kijárási korlátozásokat, fellebbviteli testülethez fordult a területi bíróság ítéletének felfüggesztéséért. Míg a kijárási korlátozásokat a hágai bíróság a mozgás és a magánélet szabadságához való jog messzemenő megsértésének nevezte, addig a fellebbviteli bíróság szerint a járvány megfékezéséhez fűződő érdek nagyobb súlyú, mint bizonyos szabadságjogok korlátozása. Az ügyben pénteken születik ítélet másodfokon, addig a kormány új törvény kidolgozásán dolgozik, hogy a kijárási tilalom elrendelésének erősebb jogi alapjai legyenek.

Mark Rutte kormányfő a kijárási tilalom fenntartását szükséges intézkedésnek nevezete, arra kérve a hollandokat, hogy továbbra se tartózkodjanak az utcákon este kilenc és reggel fél öt között. Rutte hozzátette, tisztában van azzal, hogy az intézkedések népszerűtlenek, de úgy véli, hogy azok szükségesek a vírus megfékezéséhez, különösen a fertőzőbb brit variáns terjedésekor.

Hollandiában december közepe óta zárva tartanak a nem alapvető termékeket árusító üzletek. A vendéglátóhelyek, a színházak, a mozik október óta nem nyithatnak ki. Az iskolákat novemberben zárták be, de az általános iskolák a múlt héten újra kinyithattak. A január 23-án életbe lépett kijárási tilalom napokig tartó, zavargásokba torkolló tüntetéseket váltott ki több holland nagyvárosban. A kormány akkor azt mondta, hogy hosszas megfontolás után vezetik be a korlátozásokat, amelyekre a második világháború óta nem volt példa. Jacquelien van Stekelenburg, az amszterdami Vrije Egyetem szociológus professzora a Deutsche Wellének azt nyilatkozta, hogy „Hollandiában fontos a szabadság”, és bár a hollandok eddig engedtek a szigorításoknak és az üzletek bezárásának, a kijárási tilalommal egy vörös vonalat lépett át a kabinet. – A hollandok jóval nehezebben bírják a korlátozásokat, mint mi, magyarok, és amíg a boltbezárásokkal megbirkóztak – hiszen azt a házhoz szállítással ki tudták váltani –, addig az esti kijárási tilalmat, különösen a fiatalok, már nehezen viselik – mondta lapunknak egy Amszterdamban élő magyar fiatal.

A holland közegészségügyi intézet legfrissebb adatai szerint csökkenő tendenciát mutat a koronavírussal újonnan megfertőzöttek napi átlagos száma, ugyanakkor a csökkenés üteme lassulni látszik, illetve a fertőzöttek körében egyre nagyobb számban jelenik meg a koronavírus fertőzőbb brit variánsa. Vasárnapig már 629 ezer holland kapta meg legalább a koronavírus elleni vakcina első adagját, a lakosság mintegy három és fél százaléka.

Mindent egy helyen az Eb-ről

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.