Morawiecki: A V4 erejét a közös cselekvés eredményessége adja

Krakkóban kezdetét vette a harminc éve megalakult visegrádi csoport miniszterelnökeinek találkozója.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 02. 17. 12:02
ORBÁN Viktor; MORAWIECKI, Mateusz; MICHEL, Charles; MATOVIC, Igor; BABIS, Andrej
Krakkó, 2021. február 17. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Igor Matovic szlovák (b), Mateusz Morawiecki lengyel (b3), Orbán Viktor magyar (b4) és Andrej Babis cseh kormányfõ (j), valamint az Európai Tanács elnöke, Charles Michel (b2) a V4 megalapításának 30. évfordulója alkalmából rendezett kormányfõi találkozón a krakkói királyi várban, a Wawelben 2021. február 17-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A fennállásának 30. évfordulóját ünneplő visegrádi csoport erejét a közös cselekvés eredményessége adja, az, hogy a nemzetközi színtéren közösen képviselik a térség érdekeit – hangsúlyozta Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő szerdán, a V4 aznapi krakkói csúcstalálkozója kapcsán közzétett nyilatkozatban.

Dziękujemy za 3 dekady współpracy wyszehradzkiej!

3️⃣0️⃣🇵🇱🇭🇺🇨🇿🇸🇰

Upadek komunizmu w Europie był przełomowym momentem dla...

Posted by Mateusz Morawiecki on Tuesday, 16 February 2021

A lengyel miniszterelnök a szerda reggeli Facebook-bejegyzésében megköszönte a három évtizedes visegrádi együttműködést. Csehországnak, Lengyelországnak, Magyarországnak és Szlovákiának az 1989-es rendszerváltáshoz vezető, hosszú és nem könnyű útja erős impulzust adott a regionális integrációhoz, valamint a stabilizáció- és biztonságérzet megteremtéséhez az európai családon belül. A V4 ereje a kormányfő szerint manapság a közös cselekvés szinergiájában, az Európai Unió struktúráiban elfoglalt erősebb tárgyalási pozícióban, térségünk érdekeinek és stratégiai céljainak a nemzetközi színtéren történő képviseletében rejlik.

Igor Matovič szlovák, Mateusz Morawiecki lengyel, Orbán Viktor magyar és Andrej Babiš cseh kormányfő, valamint az Európai Tanács elnöke, Charles Michel Fotó:MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

– Négy szuverén államként nem kell egyetértenünk minden kérdésben – fogalmazott Morawiecki, aláhúzva egyúttal: széles körű közös érdekek kötik össze a visegrádi országokat, mégpedig a földrajzi szomszédság, a hasonló történelmi tapasztalaton alapuló identitás és a közös társadalmi-gazdasági kihívások miatt. Példaként utalt a biztonsági, migrációs, kohéziós politika terén folytatott együttműködésre, a közös (uniós) piac fejlesztését és a digitális gazdaságot érintő témákra.

Külön kitért az utóbbi évtizedekben történt regionális gazdasági fejlődésre, arra, hogy

a gazdaság dinamikájában a visegrádi csoport az utóbbi években jelentősen felülmúlta az EU átlagát.

Egyúttal a térségbeli munkanélküli-ráta tavaly decemberben nem volt magasabb az uniós átlagnál. Azáltal, hogy a V4 az EU külkereskedelmi volumenének közel 15 százalékát adja, erős mandátuma van az unión belül. A 2017 és 2019 között a közép- és kelet-európai digitális gazdaság évi csaknem nyolc százalékkal növekedett, vagyis sokkal jobban, mint az öt legnagyobb nyugat-európai gazdaságban.

Orbán Viktor miniszterelnök a V4 megalapításának 30. évfordulója alkalmából rendezett kormányfői találkozón a krakkói királyi várban
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Morawiecki a Nemzetközi Visegrádi Alapot nevezte a V4 egyik legnagyobb vívmányának, mely közelebb hozza a térség társadalmait, 2000 óta már több mint 2400 ösztöndíjat osztott ki a diákoknak, és mintegy 6000 projekt megvalósítását tette lehetővé. A koronavírus-járvány során a V4 virtuális információs központja, kölcsönös orvosi missziók segítették a koordinációt, a fenyegetés korlátozását – emelte ki.

A V4 miniszterelnökeinek szerdai krakkói találkozója az országcsoport megalapításának 30. évfordulójához kapcsolódik. Az Európai Tanács elnöke, Charles Michel részvételével is szervezett értekezlet napirendjén a koronavírus-járvány és az EU klímaügyi és migrációs politikája is szerepel.

Szerdán az Interia.pl lengyel hírportál közölte, valamint a PAP hírügynökség ennek alapján ismertette Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Nemzet mai számában megjelent, a V4 fennállásának 30. évfordulójához kötődő írását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.