Oroszország összes állampolgárát be tudják oltani júniusig

A külföldi piacokra egyelőre csak kis mennyiségeket szállítanak a Szputnyik V vakcinából.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 02. 07. 13:25
Moszkva, 2021. január 21. Az új koronavírus elleni oltásra várnak az emberek a moszkvai GUM áruházban létesített oltóközpont elõtt 2021. január 21-én. Oroszországban január 18-án megkezdõdött a lakosság tömeges oltása az orosz fejlesztésû Szputnyik V vakcinával. MTI/AP/Pavel Golovkin Fotó: Pavel Golovkin
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Oroszországban júniusig minden jelentkező megkaphatja a Covid–19 elleni védőoltást – jelentette ki Kirill Dmitrijev, az orosz oltóanyagok fejlesztését finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) vezérigazgatója a Rosszija 1 televíziónak.

– A fókuszban most az oroszok vakcinációja áll.

Oroszország ma az egyetlen ország a világon, amelyik júniusig be tudja oltani az összes olyan állampolgárát, aki ezt akarja. Az Egyesült Államok és Európa számára ez a határidő szeptember–október – mondta a tisztségviselő az orosz hírügynökségek által vasárnap ismertetett nyilatkozatában. Dmitrijev tájékoztatása szerint a külföldi piacokra egyelőre csak kis mennyiségeket szállítanak a vakcinából. Közölte, hogy várakozásai szerint a jövő hét végére 25-re emelkedik azoknak az országoknak a száma, ahol a Szputnyik V alkalmazását engedélyezik.

Az új koronavírus elleni oltásra várnak az emberek a moszkvai GUM áruházban létesített oltóközpont előtt 2021. január 21-én
Fotó: MTI/AP/Pavel Golovkin

A The Lancet című tekintélyes, londoni orvosi folyóiratban a héten megjelent az első orosz vakcina harmadik klinikai fázisának köztes vizsgálati jelentése, amely szerint az első dózis beadása után 21 nappal 91,6 százalékos a készítmény hatékonysága, és a vakcina biztonságos. Oroszországban a védőoltás önkéntes alapon történik és ingyenes.

A járványhelyzet fokozatos javulásának köszönhetően az orosz felsőoktatási intézmények hétfőtől visszatérnek a rendes oktatáshoz. Oroszországban az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt napon 16 048-cal, 3 967 281-re emelkedett a vasárnap közzétett hivatalos adatok szerint. Ez a legalacsonyabb újonnan diagnosztizált esetszám október 22. óta. A halálos áldozatoké száma 432-vel, 76 661-re emelkedett országos szinten.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.