Věra Jourová: Magyarország és Lengyelország a figyelmünk középpontjában állnak

Az Európai Bizottság liberális alelnöke arról beszélt, hogy a hetes cikkely szerinti jogállamisági eljárások akár a szavazati jog felfüggesztéséhez is vezethetnek.

Magyar Nemzet
Forrás: Handelsblatt2021. 02. 03. 10:22
JOUROVÁ, Vera
Brüsszel, 2020. szeptember 30. Vera Jourova, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelõs alelnöke sajtótájékoztatót tart, ahol bemutatja a testület elsõ jogállamisági jelentését Brüsszelben 2020. szeptember 30-án. MTI/EPA pool/Olivier Hoslet Fotó: Olivier Hoslet Forrás: MTI/EPA pool/Olivier Hoslet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német gazdasági lapnak, a Handelsblattnak adott interjút Věra Jourová, az Európai Bizottság liberális alelnöke, amelyben kifejti:

Magyarország és Lengyelország a brüsszeli figyelem középpontjában állnak, és mindkét országgal szemben zajlanak a hetes cikkely szerinti jogállamisági eljárások, amelyek akár a szavazati jogaik felfüggesztéséhez is vezethetnek az Európai Unió Tanácsában.

Jourová természetesen szólt a január elsejével életbe lépett jogállamisági mechanizmusról is, mint azt sokadszorra elmondta, szeretné, ha az Európai Bíróság arról mielőbb, gyorsított eljárásban határozna. (Magyarország és Lengyelország korábban ígéretet tettek rá, hogy megtámadják a rendeletet a bíróságon, ez heteken belül következhet – a szerk.)

– Az ítélet után visszamenőleges hatállyal is munkához látunk – ígéri a jogállamisági ügyek egyik brüsszeli felelőse. Elmondása szerint

az EU a jogállamisági rendelettel lényegében az uniós polgárokat szolgálta ki, akik fellépést szeretnének látni a korrupcióval szemben. „Igazságos és hatékony eszköz van a kezünkben”

– vélekedett Jourová, a jogállamisági harc kiemelt színtereiként a korrupciót és a nepotizmust említve.

A cseh biztosnő szerint a világjárvány idején a szokásosnál is nagyobb teher nehezedik az európai demokráciákra, a polgárok akárcsak a munkahelyeiket, ezt is könnyen elveszíthetik. A médiaszabadságról szólva elmondta azt is: a sajtó a demokrácia őre, most pedig mindennél jobban szükség van jól működő és szakmailag helytálló sajtótermékekre.

Brüsszel, 2020. május 14. Věra Jourová, az Európai Bizottság alelnöke szerint veszélyben vannak az európai demokráciák Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.