A bárok bezárását követelik Spanyolországban

Az egészségügyi szakértők nyílt levélben kérik a spanyol kormányt, hogy zárják be a bárok belső tereit és a bárteraszokat is, mert aggasztó mértékben növekszik a koronavírussal fertőzött betegek száma.

2021. 03. 25. 19:11
null
Barcelona, 2020. november 23. Kvz teraszn lvezi a napstses idt egy vendg Barcelonban 2020. november 23-n, amikor a vendglthelyek ismt kinyithatnak a koronavrus-jrvny miatt oktber 16-tl elrendelt a zrs utn. Zrt trben csak a helyek egyharmadt foglalhatjk el a vendgek, s a ktelez zrra este fl tz. MTI/EPA/EFE/Toni Albir Fotó: Toni Albir
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megszűnhet a beltéri fogyasztás

Bezárná a spanyol egészségügyi minisztérium a bárok belső terét azokban a régiókban, ahol 100 ezer főre több mint 150 fertőzött jut. Ha a régióvezetők elfogadják a tervezetet, akkor hamarosan megszűnik a beltéri fogyasztás egyebek között Madridban, ahol jelenleg 228 eset jut 100 emberre. Baszkföldön ugyanez az érték 200 fő, Katalóniában 172, Navarrában 185, Asztúriában 159, Melillában 511, Ceutában pedig 253.

A növekedő esetszámokkal növekszik a pánik is

Nagy a feszültség Spanyolországban az emelkedő esetszámok miatt. Mintegy száz egészségügyi szakértő nyílt levélben követeli a központi és a regionális kormányoktól, hogy sürgősen intézkedjenek a koronavírus levegőben történő továbbterjedésének megakadályozásáért.

A dokumentum szerint nagyon nagy arányban fertőződnek meg az emberek az olyan bárteraszokon, amelyek csak részlegesen vannak lezárva, mert ezeken a helyeken nem elég jó a szellőzés.

Arra is felhívják a figyelmet, hogy sokan még mindig helytelenül viselik a maszkot, nemcsak a bárteraszokon, hanem az utcán is. Úgy fogalmaznak, hogy „a maszkok használatánál tapasztalt hibák kevesebb, mint a felére csökkentik hatékonyságukat, ami óriási számú fertőzést jelent. A helyes maszkviseléssel el lehetne kerülni ezt a nagy mértékű fertőzést”.

Spanyolország nem, de az autonóm vezetők szigorítanának

Tegnap a közösségek többsége nem fogadta el azt a tervezetet, amely arról szólt, hogy húsvét idejére lerövidítsék az üzletek nyitvatartását és meghosszabbítsák az éjszakai kijárási tilalmat, így országos szinten ez a két intézkedést biztosan nem vezetik be. A szavazásnál a jobboldali vezetés alatt álló közösségek voksoltak nemmel.

Ettől függetlenül több autonóm régióvezető is azt tervezi, hogy hamarosan újabb szigorításokat jelent be az ünnep idejére.

A 47 milliós Spanyolországban eddig 4,3 millió embert oltottak be, ezzel a spanyolok a 19-ek az Európai Unióban.

A cikk forrásai: rtve.es, vozpopuli.com, 20minutos.es

(A borítóképen kávézó teraszán élvezi a napsütéses időt egy vendég Barcelonában 2020. november 23-án, amikor a vendéglátóhelyek ismét kinyithattak a koronavírus-járvány miatt október 16-tól elrendelt a zárás után. Fotó: MTI/EPA/EFE/Toni Albir)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.