A jobboldali Madrid nem engedelmeskedik a szocialistáknak

Előrehozott választásokat tarthatnak Madridban egy szerdán kirobbant belpolitikai viszály miatt. Isabel Díaz Ayuso, a madridi régió vezetője egy ellene benyújtott bizalmatlansági indítvány miatt feloszlatta a kamarát, és egy rendkívüli sajtótájékoztatón bejelentette, hogy május 4-én Madrid lakói elnököt választanak.

2021. 03. 12. 13:46
null
Isabel Díaz Ayuso madridi elnök Forrás: PP Comunidad de Madrid / FLICKR
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Előrehozott választásokat jelentett be a madridi elnök. Szerdán rendkívüli sajtótájékoztatón közölte, hogy miután bizalmatlansági indítványt nyújtottak be ellene, feloszlatja a parlamentet, és május 4-re rendkívüli elnökválasztást hirdet. Döntését a pár órával korábban kirobbant belpolitikai viszályra reagálva hozta meg.

Murciából indult a konfliktus, ahol a jobboldali Néppárttal (PP) kormányzó Ciudadanos (Állampolgárok) az ellenzéki szocialistákkal (PSOE) együtt bizalmatlansági indítványt nyújtott be a régióvezető, Fernando López Miras ellen. A Ciudadanos vezetője, Inés Arrimadas azt mondta: a murciai elnök nem tartja magát a közös kormányzáshoz szükséges feltételekhez, és többszöri felszólítás ellenére sem vonta felelősségre az év elején soron kívül beoltott murciai köztisztviselőket, amivel pártja nem ért egyet, és emiatt nem hajlandók tovább együttműködni a néppárti vezetővel. Hozzátette: bár

a központi madridi kormányt vezető szocialisták azt akarták, hogy egységesen, minden ellenzéki vezetés alatt álló közösségben nyújtsák be a bizalmatlansági indítványt,

a szakítási terv részükről csak Murciát érintette volna. A feszültség mégsem állt meg a dél-spanyol régió határainál, hanem kihatással volt Madridra is, ahol ugyancsak a Néppárt és a Ciudadanos kormányoz együtt. A szocialisták a szintén baloldali Más Madrid nevű párttal együtt Isabel Díaz Ayuso madridi elnök ellen is benyújtottak egy bizalmatlansági indítványt.

Ayusót valószínűleg még a dokumentum beadása előtt tájékoztatták a várható eseményekről, mert azonnali hatállyal feloszlatta a parlamentet, és rögtönzött sajtótájékoztatón előrehozott választásokat jelentett be Madridban, május 4-re. A célja az volt, hogy ne a testület, hanem Madrid polgárai döntsék el, hogy kit akarnak kormányon látni. Nem sokkal később menesztette a Ciudadanos által delegált összes kormánytagot, köztük az elnökhelyettest, Ignacio Aguadót is.

Isabel Díaz Ayuso madridi elnök
Fotó: Flickr/PP Comunidad de Madrid

A szerdai események óriási zűrzavart keltettek az ország belpolitikai életében, és egyelőre nem tudni biztosan, hogy mi lesz a következménye a Ciudadanos és a Néppárt különválásának. A madridi parlament csütörtökön egy rendkívüli ülésen végül elfogadta a feloszlatást, ám az előrehozott választások kérdésében a legfelső bíróság hozhatja meg a végső döntést.

A többi, szintén ellenzéki vezetésű spanyol tartomány, így Andalúzia, illetve Castilla és León nem jelentett be semmilyen nézeteltérést a közös kormányzás kapcsán, utóbbi azonban mégis a támadások célpontjává vált. Szerdán késő délután a szocialisták egyedül nyújtottak be ellenük egy bizalmatlansági indítványt, melynek sorsáról a parlament feloszlatása miatt egyelőre szintén nem született döntés.

A madridi orvosok munkabeszüntetését is érinti az aktuálpolitikai helyzet. Az őket képviselő szakszervezet közölte: a március 10-étől határozatlan időre meghirdetett sztrájkot megszakítják, és megvárják az új kormány megalakulását és ezzel együtt az új tárgyalási lehetőségeket.

Többen azt gyanítják, hogy a madridi elnök azért menesztette kollégáit, hogy végül a Voxszal alakíthasson kormányt,

ugyanis az utóbbi időben sokkal több közös nevezőt talál a szélsőjobboldaliakkal, mint az eddigi koalíciós partnerrel. A madridi elnök a koronavírus-járvány első hullámának vége óta folyamatosan szembemegy a többi autonóm régió vezetőivel, és a szabadság jegyében lényegesen kevesebb korlátozást vezet be a fővárosban és környékén. A Vox hasonló elveket képvisel, tavaly például ők küldtek utcára több ezer embert Madridban, hogy tüntessenek a szabadságukért és a járvány miatti előírások megszüntetéséért.

Madrid most a húsvéti előírásokat igyekszik kikerülni. Szerdán a régióközi találkozón a regionális vezetők egyhangúlag megszavazták az autonóm területek határainak lezárását és ezzel az emberek szabad mozgásának megtiltását, valamint a találkozások korlátozását is: így akarják elkerülni a negyedik hullámot és ezzel együtt megmenteni a nyári turisztikai szezont. Madrid az egyetlen régió, amely nemmel szavazott az ülésen. Ayuso a döntés után közölte: nem érdeklik a közös szabályok, Madrid továbbra is a saját törvényei szerint fog működni, ahogy teszi azt tavaly június óta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.