Az olaszok és franciák újra használnák az AstraZenecát

Olaszországban teljesen aláásta a bizalmat az oltóanyag használatának felfüggesztése.

2021. 03. 17. 17:00
null
Értesítés az AstraZeneca svéd-brit gyógyszergyártó koronavírus elleni oltóanyaga beadásának szünetelésérõl az új koronavírus elleni oltóközpontként mûködõ római La Nuvola kongresszusi központ elõtt 2021. március 16-án Fotó: Ettore Ferrari Forrás: MTI/EPA/ANSA/
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felborította az olasz oltási programot az AstraZeneca körüli dilemma. A vakcina felfüggesztésének drámai következményei vannak, teljesen aláásta a bizalmat a brit–svéd oltóanyagban. Döbbenetes eredményre jutott a római La Sapienza Egyetem oltási kedvre vonatkozó felmérése: a héten bekövetkezett halálos esetek, valamint az olasz, illetve az Európai Gyógyszerügynökség döntését követően

az olasz lakosság hetven százaléka elutasítja a AstraZeneca vakcinát, harminc százalékuk pedig más oltóanyagot sem venne igénybe a koronavírus elleni védettség megszerzéséhez.

Értesítés az AstraZeneca svéd–brit gyógyszergyártó koronavírus elleni oltóanyaga beadásának szüneteléséről az új koronavírus elleni oltóközpontként működő római La Nuvola kongresszusi központ előtt 2021. március 16-án
Fotó: Ettore Ferrari / MTI/EPA/ANSA/

A szakértők szerint drámai következményei vannak a brit–svéd oltóanyag felfüggesztésének, elegendő lett volna a problémákat okozó gyártási széria visszavonása. – Hatalmas hiba volt a felfüggesztés, mely azt is bizonyítja, hogy az európai vészhelyzetet dilettánsok kezelik – jelentette ki lesújtóan Ferruccio Fazio volt olasz egészségügyi miniszter az Il Giornale napilap hasábjain. – Egy vészhelyzetben bátor és felelős politikai döntésekre van szükség, nem lehet állandóan szakértőkre hagyatkozni és hezitálni – vélekedett. Elhibázott lépés volt az AstraZeneca európai felfüggesztése, miután Nagy Britanniában 11 millió személy megkapta anélkül, hogy aggodalomra okot adó, nem várt reakciókat váltott volna ki. Nagyobb károkat okoz a vakcina hiánya és az elbizonytalanodás, mivel százezrek biztonságba helyezését késlelteti – bírálta az illetékes intézmények döntését az orvos.

A szakértő hangsúlyozta, hogy a nem várt reakciók minimálisak a milliós számú beoltottakhoz képest, azaz az előnyök meghaladják a kockázatot.

Szappanbuboréknak nevezete a vakcina körül kialakult fennakadásokat Massimo Galli a milánói Sacco kórház infektológusa is, és kifejezte az iránti aggodalmát, hogy a megakadásnak súlyos következményei lesznek.

– Mindenkinek azt tanácsoljuk, hogy oltassa be magát, nincs ok félelemre

– javasolta Giuseppe Novelli a római Tor Vergata Egyetem genetikusa a kételyekkel telefonáló pácienseknek. A vírus elleni küzdelem döntő szakaszába értünk, nem szabad pont most megtorpannunk – nyilatkozta az orvos a La Repubblica napilapnak a kialakult helyzet kapcsán.

– Gyorsított ütemben folytatódik az oltási program, amint megérkezik az Európai Gyógyszerügynökség pozitív szakvéleménye – jelentette be Mario Draghi kormányfő. Az elvesztegetett háromnapos késést hat nap alatt pótolná Lazio tartomány, akár éjszakai oltási programmal. 24 órában működtethető további oltóközpontok felállítását tervezik sportlétesítményekben, koncerttermekben. Csak egyetlen dolog hiányzik: az oltóanyag – jelenti ki Alessio D’Amato Lazio tartomány egészségügyi tanácsosa, hangsúlyozva, hogy nemcsak az AstraZeneca, hanem a Pfizer és a Moderna is a szerződésben megállapított mennyiség töredékét szállította ki.

Hasonló szellemben nyilatkozott Emmanuel Macron francia államfő is. Macron és Draghi telefonon beszélt egymással kedden, egyetértve azzal, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által tett előzetes nyilatkozatok biztatóak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.