Enyhült a koronavírus-járvány Csehországban

Bár a kórházak leterheltsége is enyhül, az orvosok továbbra is kritikus helyzetről beszélnek.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 03. 24. 10:26
Prága, 2021. március 22. Védõmaszkos nõ megy a keresztekkel telefestett prágai Óváros téren 2021. március 22-én. Aktivisták fehér keresztekkel festették tele a teret, hogy így tiltakozzanak a kormány járványkezelési politikája ellen. MTI/AP/Petr David Josek Fotó: Petr David Josek
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány Csehországban folytatódó enyhülését mutatják a prágai egészségügyi minisztérium szerda reggeli hivatalos adatai. A tárca honlapján nyilvánosságra hozott statisztikák szerint kedden 10 900 új igazolt fertőzést mutattak ki a laboratóriumi szűrések, amely adat 3100-zal kevesebb, mint egy hete volt.

Heti összehasonlításban mintegy kilencszázzal csökkent a kórházakban kezeltek száma. Kedden 8400 Covid-fertőzött volt kórházban, közülük majdnem 1900 állapota súlyos. Bár a kórházak leterheltsége is fokozatosan enyhül, az orvosok továbbra is súlyos, kritikus helyzetről beszélnek.

Kedden az orvosok 36 230 vakcinát adtak be, ami viszont néhány ezerrel kevesebb, mint egy hete. A statisztikák szerint legalább egy vakcinaadagot keddig több mint egymillió ember, azaz a lakosság 9,7 százaléka kapott. Több mint 370 ezer ember már a második adagot is megkapta.

Védőmaszkos nő megy a keresztekkel telefestett prágai Óváros téren 2021. március 22-én. Aktivisták fehér keresztekkel festették tele a teret, hogy így tiltakozzanak a kormány járványkezelési politikája ellen
MTI/AP/Petr David Josek

– Csehországban javult a járványhelyzet, ezért a kormány már nem kér külföldi segítséget – nyilatkozta a közszolgálati rádió szerda reggeli híradójában Jan Hamáček belügyminiszter, az országos válságstáb elnöke. Megerősítette a korábbi hivatalos közléseket, hogy a helyzet javulása ellenére a kormány legalább április közepéig fenn kívánja tartani a szigorú óvintézkedéseket. Miután ezek egy része csak a szükségállapot idején lehet érvényben, a kormány kérni fogja a parlamentet a március 28-án lejáró jogi helyzet meghosszabbítására. A kisebbségi koalíciós kormánynak ehhez meg kell szereznie az ellenzék legalább egy részének a támogatását is. Andrej Babiš kormányfő a nap folyamán ezért tárgyalni fog erről az ellenzéki pártok elnökeivel.

Radek Vondráček, a képviselőház elnöke a közszolgálati televízióban azt mondta, hogy a parlamenti alsóház pénteken tűzi napirendre a kormány előterjesztését a szükségállapot meghosszabbítására.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.