Európában elsőként Gibraltár térhet vissza a normális élethez

A Gibraltáron élők rövidesen elfelejthetik a koronavírus-járványt és a korlátozásokat. A Spanyolország legdélebbi pontján fekvő brit városállamban gyakorlatilag már mindenkit beoltottak a Covid–19 ellen. Most kezdődik a határon túlról érkező spanyol munkavállalók immunizálása és ezzel együtt a korlátozások feloldása.

2021. 03. 10. 16:26
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hamarosan visszatér a normális élet Gibraltárra. A Spanyolország déli részén fekvő brit területen már 43 ezer adag oltást adtak be, ami az ott élők összlétszámát tekintve azt jelenti, hogy a lakosság 80 százalékát immunizálták már legalább egy, a felét pedig két dózissal.

A gyors haladás annak köszönhető, hogy az Egyesült Királyság extra adag vakcinát szállított városállamának, tehát nem kellett a spanyol kormányra várniuk.

Az eredeti terv az volt, hogy a 16 év felettieket április közepéig oltják be, ám a folyamat annyira előrehaladt, hogy a gibraltáriakat már csak napok választják el a teljes átoltottságtól. A brit terület egészségügyi szakemberei megkezdik a határon túlról érkező, többségében spanyol munkavállalók immunizálását.

Az oltási kampány teljesítésével a helyiek élete visszatérhetnek a normál kerékvágásba.

A hatóságok a jelenlegi folyamatot „Szabadság hadműveletnek” nevezték el, melynek részeként megkezdték a szigorú járványügyi korlátozások feloldását.

Samantha Sacramento egészségügyi miniszter hangsúlyozta ugyanakkor: „az, hogy mindenkit beoltanak, nem egyenlő azzal, hogy onnantól fogva mindenki szabadon megy oda, ahova akar, de ismét sokkal emberibb és hétköznapibb lehet az élet a városállamban”. Úgy fogalmazott:

Meg kell találni az egyensúlyt a korlátozások és a teljes szabadság között, ami nem könnyű feladat egy olyan terület esetében, amely mind Spanyolországhoz, mind az Egyesült Királysághoz kapcsolódik. A célok azonban teljesülni fognak.

Gibraltár 33 ezer lakója közül több mint négyezret betegített meg a koronavírus és 93 ember vesztette életét miatta tavaly március óta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.