Listáznák a romániai szekusok leszármazottait

A kezdeményezésnek nincs nagy támogatottsága a törvényhozásban, mert minden párt érintett lenne.

null
Claudiu Năsui Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemcsak az egykori román kommunista politikai rendőrség, a Securitate még élő ügynökeit, hanem a volt szekusok leszármazottait is listázná a bukaresti kormány gazdasági minisztere. A Mentsétek meg Romániát Szövetséggel fúzióra készülő Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártját (PLUS) erősítő Claudiu Năsui törvényjavaslata szerint a közéleti szerepet betöltő exszekusokat és azok sarjait vennék nyilvántartásba, egészen harmadfokig. A javaslat szerint a listát a Securitate Irattárát Vizsgáló Országos Tanács adatai alapján állítanák össze, és a nyilvánossá tennék. – A törvényjavaslat nem sért nemzetbiztonsági kérdéseket, alkotmányossági kifogást sem lehet ellene emelni – idézte Năsuit az erdélyi Főtér portál.

Claudiu Năsui
Forrás: Facebook

Bukaresti elemzők szerint a tárcavezető maga sem gondolja komolyan a javaslatot, amelynek amúgy sincs támogatottsága a törvényhozásban, hiszen mindegyik román párt érintett valamilyen szinten egy ilyen jogszabály által.

Năsui kezdeményezése azért is meglepő, mert párttársáról, az egészségügyi minisztériumot irányító Vlad Voiculescuról kiderült: apja, Vasile Voiculescu Iulian 1978-tól a Securitate ügynöke volt.

Egyik feladata az volt, hogy jelentsen azon egyetemi csoporttársairól, később pedig munkahelyi kollégáiról, illetve ismerőseiről, akik a Szabad Európa Rádiót hallgatták. Miután nyilvánosságra hozták az erre vonatkozó dokumentumokat, a jelenlegi miniszter azt nyilatkozta, ő maga csak saját tetteiért felelős, az apja múltjáért nem. A PLUS politikusa hozzátette: a titkosszolgálati dokumentumok közlése összefüggésben áll a politikai szerepvállalásával. A PLUS-t egyébként az a Dacian Cioloș volt román miniszterelnök irányítja, aki a Renew Europe nevű liberális európai parlamenti frakcióvezetője is egyben.

A bukaresti kormánykoalíció legerősebb formációja, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) aligha támogatná Năsui javaslatát. A PNL-t is vezető, képviselőházi elnök, Ludovic Orban apja, a néhai Orbán Imre 1948 és 1956 között a Securitate kommunista politikai rendőrség tisztje volt, 1956 februárjában, hét évvel fia születése előtt helyezték tartalékos állományba századosi rangban.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.