Orosz és kínai vakcinát is gyártani fognak Szerbiában

– A koronavírus elleni védőoltás nemzetbiztonsági kérdés – közölte Alekszandar Vucsics államfő.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, VajdaságMa, Pannon RTV2021. 03. 12. 9:17
VUCIC, Aleksandar
Szarajevó, 2021. március 2. Aleksandar Vucic szerb elnök sajtótájékoztatót tart a szarajevói repülõtéren 2021. március 2-án, miután Szerbia 5 ezer adag AstraZeneca vakcinát ajándékozott Bosznia-Hercegovinának. MTI/EPA/Fehim Demir Fotó: Fehim Demir
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Májustól Szerbiában is gyártják az orosz Szputnyik V vakcinát, ezzel a nyugat-balkáni ország lesz az első európai állam, amely az orosz oltóanyagot előállítja és exportálja – jelentette be Nenad Popovics innovációért és technológiai fejlesztésért felelős tárca nélküli szerb miniszter. Hozzátette: a gyártás első fázisában négymillió Szputnyik V vakcina készül. A tervek szerint március végéig aláírják a technológiacseréről szóló megállapodást.

– Emellett Szerbia Kínával és az Egyesült Arab Emírségekkel közösen felépít a területén egy üzemet, amelyben a kínai Sinopharm oltóanyagát fogják előállítani már októbertől – jelentette be csütörtökön Alekszandar Vucsics államfő Abu-Dzabiban. – A következő napokban, két héten belül aláírjuk a megállapodást. Ez egy új vakcinagyártó üzem lesz, amelyet Szerbia, Kína és az emírségek közösen fog felépíteni, és a Sinopharm oltóanyagait fogja gyártani – közölte a szerb elnök, aki szerint a gyár október 15-én kezdi meg a működését. – Már utasítást is adtam, hogy keressenek megfelelő helyet, ahol az üzem megépülhet – fogalmazott. – Megmentettük Szerbiát. (…) A koronavírus elleni védőoltás nemzetbiztonsági kérdés. A lakosok egészségét, a gazdaság működését és a normális életet is biztosítani kell. Lehet, hogy évente be kell adatni a védőoltást, Szerbia pedig hosszú távra megoldja az immunizációt – emelte ki Vucsics.

Szerbiában jelenleg négy vakcina hozzáférhető, az amerikai–német Pfizer/BioNTech, a brit–svéd AstraZeneca, az orosz Szputnyik V és a kínai Sinopharm oltóanyaga. Eddig mintegy 1,8 millió ember kapta meg az oltás legalább egy adagját a hétmillió lakosú országban. Az egymillió lakosra jutó beoltottak számát tekintve Szerbia európai viszonylatban a második, a világon pedig a nyolcadik helyen áll.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában péntekre 4595-tel 503 291-re, a járvány halálos áldozatainak a száma az utóbbi 24 órában pedig 24-gyel 4634-re növekedett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.