Rohamtempóban terjed a brazil vírusmutáció Olaszországban

A vakcinák védelme jelentősen alacsonyabb a brazil és a dél-afrikai mutánssal szemben.

2021. 03. 11. 16:27
Róma, 2021. március 8. Egészségügyi dolgozók bejárnak egy új, intenzív betegellátó osztályként mûködõ vonatot a római Termini pályaudvaron 2021. március 8-án. A vonat 21 páciens ellátására alkalmas. MTI/EPA/ANSA/Fabio Frustaci Fotó: Fabio Frustaci
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vírusmutációk miatt egyre többen betegszenek meg Olaszországban. Komoly aggodalomra ad okot a koronavírus Brazíliából érkezett változata, mely veszélyesebb és gyorsabban terjed, mint a brit variáns.

A brazil mutáns egyik jellegzetessége, hogy könnyen újra megfertőződhetnek azok is, akik már korábban túlestek a koronavírus-fertőzésen.

Az Olasz Egészségügyi Intézet felmérései szerint az új fertőzöttek esetében 54 százalékban a brit, 4,3 százalékban a brazil és 0,4 százalékban a dél-afrikai változatot mutatták ki. Főként a közép-olaszországi tartományokban van jelen, Toscanában, Umbriában és Lazio régióban, ahol a közép-amerikai közösségek jelenléte elterjedtebb.

Egészségügyi dolgozók bejárnak egy új, intenzív betegellátó osztályként működő vonatot a római Termini pályaudvaron. A vonat 21 páciens ellátására alkalmas
Fotó: MTI/EPA/ANSA/Fabio Frustaci

A szakértők feltételezése szerint tünetmentes hordozóban érkezhetett és futótűzként terjedhetett el a brazil mutáció, annak ellenére, hogy a határok és a tartományok le vannak zárva. Kiemelt figyelemmel zajlik a kontaktkutatás, hiszen a brazil variáns megjelenése újra térdre kényszerítheti az országot, ha nem sikerül időben megfékezni terjedését. A helyzetet az is nehezíti, hogy

a szakértők jelenlegi kutatásai szerint a kifejlesztett vakcinák nem nyújtanak védettséget a brazil mutáns fertőzésével szemben,

sőt azok sem védettek, akik korábban már túlestek a betegségen. Brazil szakértők arról számoltak be, hogy többen rövid határidőn belül kapták el kétszer is a vírust. Döbbenetes adat, hogy míg a novemberi mintavételeknél nem volt jelen, decemberben már az esetek 40 százalékában kimutatták a brazil variánst. Ez hűen tükrözi a mutáció terjedésének gyorsaságát, valamint a kontaktkövetés nehézségeit.

Olaszországba december végén érkezett a mutáció. Január végére további hét európai tagállamban is nyomára leltek a szakemberek. Jelenleg 25 országban regisztrálták a jelenlétét. A The Lancet című tekintélyes brit szakfolyóirat hasábjain közzétett kutatási eredmények azt mutatják, hogy a Covid–19-ből kigyógyultak vérplazmáját alkalmazva sem értek el jelentős eredményeket a brazil mutánssal fertőzött betegek gyógyításában. A jelenleg Európában felhasznált vakcinák védelme is jelentősen alacsonyabb a brazil és a dél-afrikai mutánssal szemben, ám a szakértők szerint pillanatnyilag nem jelentenek komoly veszélyt a kontinensre. Az is biztató, hogy nem súlyosabb kimenetelű, mint a korábban ismert változatok.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.