Tízezer alatt a napi új fertőzöttek száma Csehországban

Az általános helyzet javulása ellenére a kórházak továbbra is hatalmas nyomásnak vannak kitéve.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 03. 20. 11:55
Prága, 2021. március 18. A Pfizer-BioNTech vállalatok új koronavírus elleni oltására várnak emberek egy prágai iskola tornatermében 2021. március 18-án. MTI/EPA/Martin Divisek Fotó: Martin Divisek
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csehországban több mint egy hónap után pénteken újra tízezer alá csökkent a napi új igazolt fertőzések száma. A cseh egészségügyi minisztérium honlapján szombat délelőtt megjelent kimutatások szerint pénteken 9624 új fertőzést jeleztek a laboratóriumi szűrések, ami mintegy 5300-zal kevesebb, mint egy hete. A járvány terjedését jelző reprodukciós szám pénteken 0,87-re csökkent, azaz mérsékelten szintén tovább javult.

A tavaly március elején kirobbant járvány eddig 24 530 halálos áldozatot követelt. Az általános helyzet javulása ellenére a halálozások napi száma továbbra is 200 körül mozog, amit nagyon magasnak tartanak. Ezen a héten 878-an haltak meg a koronavírus szövődményeiben. Szorosan összefügg az elhalálozásokkal, hogy

a cseh kórházak továbbra is hatalmas nyomásnak vannak kitéve,

és az ott kezelt covidos betegek száma csak lassan csökken. Pénteken 8632 személyt kezeltek, 300-zal kevesebbet, mint egy nappal korábban. Súlyos állapotban 1990 ember volt, ami szintén mérsékelt csökkenést jelez. Szombat reggel a speciális lélegeztetőgépekkel ellátott ágyakból 836, azaz a 24 százalék volt szabad. Az intenzív osztályok teljes ágykapacitásából viszont csak 11 százalék volt szabad.

A Pfizer–BioNTech vállalatok koronavírus elleni oltására várakozók egy prágai iskola tornatermében 2021. március 18-án
Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek

Folytatódik az oltások beadása, az első dózissal beoltottak száma egymillió körül mozog, több mint 350 ezren már a második adagot is megkapták – derül ki az egészségügyi tárca statisztikájából. Csehországban csak az Európai Unióban jóváhagyott oltóanyagokat használják.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.