Törölt járatok, lejáró engedélyek

A szokásosnak a töredékére csökkentették a világjárvány okozta korlátozások a Magyarország és az Egyesült Államok közötti utazásokat, de vannak magyarok, akiknek halaszthatatlan üzleti vagy családi ügyben mégis útra kell kelniük. A legkönnyebb a kettős állampolgárok, illetve az amerikai zöld kártyával rendelkezők helyzete, ám egyesek ügyvédhez voltak kénytelenek fordulni, míg mások pertársaságba verődtek a kálváriájuk miatt.

2021. 03. 06. 7:18
Southwest Airlines reports first annual loss since 1972 because of Covid-19 pandemic
Utazásra készülő emberek az Egyesült Államok egyik repterén. Ritka látvány Fotó: MTI/EPA/Tannen Maury
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendes Alexandrának tavaly még óriá­si szerencséje volt: pár órával azelőtt érkezett New Yorkba, hogy életbe léptek volna a legtöbb európai állampolgárra, így magyarokra is vonatkozó, máig érvényes korlátozások. – A mi megérkezésünkkor még nem történt semmi különös: egészségügyi ellenőrzésen nem estünk át, lázat sem mértek. Annyit kérdeztek, jártam-e Kínában, Olaszországban vagy Iránban az elmúlt két hétben – mondta a Magyar Nemzetnek a fiatal nő. Sokakra azonban inkább megpróbáltatások vártak. „2020. november 16-tól a budapesti amerikai nagykövetség törli a bevándorló és nem bevándorlóvízumok lefoglalt időpontjait. Amint lehetséges, visszaállunk a megszokott vízumügyintézésre, de ennek idejét jelenleg nem tudjuk még megmondani” – olvasható jelenleg is a külképviselet honlapján. Ezzel együtt tavaly szeptemberben véget ért amerikai pénzügyi évben 2454 nem bevándorlóvízumot adtak ki a budapesti konzulátuson, a szokásos szám mintegy harmadát.

Utazásra készülő emberek az Egyesült Államok egyik repterén. Ritka látvány
Fotó: MTI/EPA/Tannen Maury

– A vízumkiadás még Donald Trump elnöksége idején ellehetetlenült a vírushelyzet miatt, és a januári adminisztrációváltás után sem javult a helyzet. A korlátozásokat Joe Biden kormányzata sem vonta egyelőre vissza – mondta lapunknak Goldberger Péter, magyar ügyfélkörrel is rendelkező, New ­York-i bevándorlási ügyvéd, akinek elmondása szerint jelenleg az egész amerikai beutazási kérdést rendszerszintű problémák jellemzik. – A Trump-kormány szigorú bevándorláspolitikája jegyében az L-típusú, üzleti vízumok megszerzését például az amerikai munkahelyek védelmére hivatkozva eleve korlátozták, de a pandémia ezt tovább nehezítette. Igen nehéz időponthoz jutni a konzulátusokon: számos ügyfelünk vár interjúra vagy a vízum kiállítására – mondta Goldberger Péter, hozzátéve,

több olyan per van folyamatban amerikai bíróságokon, amelyben vízumkérelmezők azt követelik a washingtoni külügytől, hogy jogosultságuk ne szenvedjen csorbát a korlátozások miatt.

Ám sokan még az útlevelükbe pecsételt vízummal sem tudnak beutazni a járványügyi korlátozások miatt.

A családlátogatóknak nem kell vízum Amerikába, de ez a mostani helyzetben nem garancia semmire. – Több esetben is kérelmeztem családlátogató magyarok tartózkodási engedélyének meghosszabbítását, ugyanis a járatai­kat törölték, és nem volt mivel hazautazniuk. Márpedig ha valaki az engedély lejárta után tér haza, amerikai tiltólistára kerül – ezt már Susanna Joseph, Washington vonzáskörzetében praktizáló amerikai–magyar ügyvéd mondja, beszámolva ügyfeleinek kálváriájáról. Az utasok az ESTA elektronikus utazási jóváhagyási rendszeren keresztül érkeztek az USA-ba, majd az általában fél évre megadott engedély meghosszabbítását kérelmezték, de mivel nem tudnak jól angolul, ügyvédhez fordultak. – Többféle nehézségbe is ütköztem az amerikai bevándorlási hivatal illetékeseivel. Nem akarták elfogadni, hogy ügyvédként járjak el, mondván, az ügy csak a kérelmezőre tartozik. Ám volt, hogy az ügyintéző megszakította a vonalat, mert türelmetlen volt az angolul nem beszélő kérelmezővel. Emiatt panaszt kellett tennem, hogy nyoma legyen a hivatali ügyintézés megszakadásának és okának. Az ügyet pedig kezdhettük elölről, új ügyszámmal – mondta Susanna Joseph, hozzátéve, az ESTA lejártának idejét alapesetben nem lehet hosszabbítani. A rendkívüli körülmények miatt azonban kérelmezni lehetett kétszer, hogy harminc napra mégis hosszabbítsanak.

A bevándorlási vízumok tulajdonosai sem mind boldogok most. – A vízumlottón évente elnyerhető 55 ezer bevándorlási vízumnak most alig az egyharmadát állították ki, miközben a jogosultaknak áprilisig be kellene utazniuk az USA-ba, de nem tudnak. Egyes panaszosok sikerrel perelték is a külügyminisztériumot, hogy kilencezer vízumot tegyen félre a későbbiekre, ezek ne vesszenek kárba – mondta Goldberger Péter. Trump meg akarta szüntetni a vízumlottót, de nem tudta, és már 2022-re is lezárultak a jelentkezések. 2019-ben 38 „lottón”, azaz sorsolással nyert bevándorlási vízumot adtak ki Budapesten.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.