Továbbra is az Egyesült Államok a világ vezető fegyverexportőre

A vizsgált utóbbi ötéves időszakban Szaúd-Arábia volt a világ legnagyobb fegyverimportőre.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 03. 15. 10:55
U.S. Army soldiers from the 2nd Platoon, B battery 2-8 field artillery, fire a howitzer artillery piece at Seprwan Ghar forward fire base in Panjwai district
Amerikai hadgyakorlat Afganisztánban Fotó: Baz Ratner Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is az Egyesült Államok és Oroszország a világ vezető fegyverexportőrei – derül ki a Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) hétfőn ismertetett jelentéséből. Az utóbbi öt évben globálisan eladott fegyverek 37 százaléka az Egyesült Államokból származik, ami aláhúzza Washington szerepét a világ első számú fegyvereladójaként. Az Egyesült Államok 2016-tól 2020-ig 96 országnak értékesített fegyvereket, a szállítmányok nagyjából fele közel-keleti államokba ment.

A SIPRI ugyanakkor megjegyezte, hogy a fegyvereladások globális mennyisége lényegében nem változott a megelőző, 2011 és 2015 közötti időszakhoz képest.

Oroszország a világ második legnagyobb fegyverexportőreként a globális fegyvereladások ötödét bonyolítja le. Mindazonáltal Moszkva fegyvereladásai 22 százalékkal zsugorodtak a 2011–2015-ös időszakhoz képest, jórészt mivel India újabban kevesebb védelmi felszerelést importált.

Franciaország harmadikként nyolc százalékkal részesedik a globális fegyvereladásokból. A SIPRI szerint Párizs több nagyobb védelmi megállapodást kötött egyebek mellett Indiával, Katarral és Egyiptommal. A világ vezető fegyverexportőreit felsoroló lista negyedik és ötödik helyén Németország és Kína áll. A vizsgált utóbbi ötéves időszakban Szaúd-Arábia volt a világ legnagyobb fegyverimportőre 11 százalékos részesedéssel a globális fegyvervásárlásokból. Szintén jelentős mennyiségben vásárolt fegyvert India, Egyiptom, Ausztrália és Kína.

A SIPRI beszámolója nem foglalja magában a kézifegyvereket. A svéd intézet nyilvánosan hozzáférhető adatokra alapozza a jelentését: helyi és nemzetközi szaklapokat, kormányzati és ipari forrásokat vesz figyelembe.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.