Egyre népszerűbb Moldova és Románia egyesülésének a gondolata

Egy friss felmérés szerint a megkérdezettek negyvennégy százaléka támogatja a határok lebontását.

Maia Sandu wins Moldova's presidential election
CHISINAU, MOLDOVA - NOVEMBER 16: Pro-Western candidate Maia Sandu makes a press statement after becoming the first Moldovan female president, winning the second round of the country's presidential election on Monday, in Chisinau, Moldova on November 16, 2020. Stringer / Anadolu Agency Fotó: STRINGER
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emelkedett a Moldovai Köztársaság és Románia egyesülését támogató moldovaiak száma. Egy friss felmérés szerint a megkérdezettek negyvennégy százaléka támogatja a határok lebontását. Januárban és februárban még csak 37 százalékos volt az egyesülést szorgalmazók aránya. A G4media román hírportál beszámolójában megjegyzi: Románia népszerűségének a növekedése összefüggésben lehet azzal, hogy Bukarest bőkezű humanitárius segítséget nyújtott a „testvérinek” tekintett volt szovjet köztársaságnak, egyebek mellett eddig 72 ezer vakcinát szállított a Prut-folyón túlra.

Az Oroszország által vezetett Eurázsiai Gazdasági Unió támogatottsága ugyanakkor nyolc százalékot csökkent, jelenleg negyven százalékos. Ami az oltóanyagokat illeti, meglepő módon a Szputnyik V vakcina vezeti a moldovai kívánságlistát harminchat százalékkal, a Pfizer leszakadva a második csupán tizenkilenccel. Némileg emelkedett az észak-atlanti szövetséghez való csatlakozást támogató moldovaiak száma, a nyilatkozók több mint huszonhét százaléka szeretné a NATO-ban látni Moldovát. A túlnyomó többségben román ajkúak lakta Moldovai Köztársaság legnépszerűbb politikusa továbbra is a nemrég államfővé választott, az európai uniós integráció irányában elkötelezett Maia Sandu.

Az európai uniós integráció irányában elkötelezett Maia Sandu államfő Fotó: Stringer/Anadolu Agency

Március közepén egyébként nem tudott bejutni a Moldovai Köztársaságba George Simion, az ellenzéki Románok Egyesítéséért Szövetség (AUR) társelnöke. A két ország egyesülését sürgető politikussal a leuşeni-i határátkelőnél közölték, hogy már korábban 2023-ig kitiltották a volt szovjet tagköztársaság területéről. Az AUR társelnöke diplomáciai segítséget várt az ügyben a Bukaresttel szoros viszonyt ápoló Maia Sandu moldovai államfőtől, de nem járt sikerrel. Az elnök asszony hivatalán keresztül hozta a román politikus tudomására, hogy nem áll hatáskörében orvosolni a problémáját. Sandu közölte: a chișinăui bevándorlási hivatal által elrendelt kitiltás ellen az igazságszolgáltatáshoz fordulhat jogorvoslatért. Idén februárban a moldovai hatóságok elutasították Simion kérését a kitiltó határozat érvénytelenítésére. Az ügyet ugyanakkor nemsokára újratárgyalják.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.