Franciaországban is azonosították az indiai vírusvariánst

A WHO aggasztónak nevezte a mutációt, de még sok a megválaszolatlan kérdés ezzel kapcsolatban.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 04. 30. 9:44
Újdelhi, 2021. április 29. Meggyújtanak egy máglyát az új koronavírus elõidézte betegségben elhunytak újdelhi tömeges hamvasztóhelyén 2021. április 29-én. Indiában napról napra több koronavírussal fertõzõdött beteget vesznek jegyzékbe, a napi új betegek száma itt a legmagasabb a világon. MTI/EPA/Idrísz Mohammed Fotó: Idrísz Mohammed
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Franciaországban is megjelent a koronavírus Indiában kialakult mutációja – közölte csütörtök éjjel a francia egészségügyi minisztérium. A B.1.617 nevű variánst az országban elsőként egy nőnél mutatták ki, aki Indiában járt, és Franciaország délnyugati részén él. Két másik embernél az ország délkeleti részén is kimutatták az indiai variánst. Ők szintén jártak a közelmúltban Indiában. Az indiai variánst Európában eddig Nagy-Britanniában, Olaszországban, Görögországban, Belgiumban és Svájcban azonosították, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) keddi közleménye szerint a hét elején legalább 17 országban volt jelen.

A világszervezet modellkészítései alapján

a B.1.617 gyorsabban terjed, mint az Indiában megtalálható többi vírusvariáns,

ami arra utal, hogy nagyobb a fertőzőképessége. A WHO aggasztónak nevezte az indiai mutációt, ami arra utalhat, hogy veszélyesebb – fertőzőképesebb, halálosabb, a vakcináknak jobban ellenálló – lehet. A variánssal kapcsolatban azonban még van több megválaszolatlan kérdés.

Müller Cecília országos tiszti főorvos nemrég azt mondta: a szakemberek szerint a hazánkban használt ötféle vakcina az indiai mutáns ellen is védelmet nyújt. Uğur Şahin, a BioNTech német vállalat társalapítója szerint a Pfizer amerikai gyógyszeripari társaság és a BioNTech együttműködésével kifejlesztett vakcina minden bizonnyal a koronavírus Indiában felbukkant változata ellen is véd. Várakozásaikat a többi között arra alapozzák, hogy vakcinájuk az Európában uralkodó brit vírusváltozattal szemben még hatékonyabb, mint az első, „vuhani” változattal szemben, amely ellen eredetileg kifejlesztették.

Indiában csütörtökön ismét világrekordot döntött az egy nap alatt regisztrált új koronavírus-fertőzöttek száma. Az elmúlt 24 órában 379 257 új esetet, illetve 3645 halálos áldozatot jegyeztek fel. A halottak napi száma sem volt még ilyen magas. A világ második legnépesebb országa az utóbbi hetekben mély járványügyi válságba süllyedt. A temetkezési vállalatok éjjel-nappal dolgoznak, a krematóriumokat már a parkolókban állítják fel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.