Menesztették a keleti vakcinákat ellenző cseh külügyminisztert

Tomás Petříček és a pozíciójától szintén megfosztott Jan Blatný sem akart orosz és kínai vakcinákat.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 04. 12. 10:38
30th anniversary of the beginning of the dismantling of the iron curtain between Austria and Czech Republic
Tomás Petříček, menesztett cseh külügyminiszter Fotó: CHRISTIAN BRUNA Forrás: EPA/CHRISTIAN BRUNA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tomás Petříček menesztését először Miloš Zeman államfő kérte a kormányfőtől néhány hete, aki többek között elégedetlen volt azzal, hogy a külügyminiszter nem támogatta törekvését a koronavírus elleni orosz és kínai vakcinák beszerzésében,

illetve kizárná az oroszokat a Dukovany atomerőmű bővítésére kiírandó pályázatból. Vasárnap a Blesk.cz hírportálnak nyilatkozva az államfő azt mondta, hogy nem kívánja akadályozni a külügyminiszter menesztését. A cseh hírügynökség ezt követően kereste meg Petříčeket, aki 2018 októberétől töltötte be a külügyminiszteri tisztséget.

Tomás Petříček, menesztett cseh külügyminiszter
Fotó: EPA/Christian Bruna

– Meg tudom erősíteni, hogy a Jan Hamáčekkel lezajlott találkozómon értesültem menesztésemről

– közölte Petříček vasárnap késő este a CTK hírügynökség kérdésére. Hamáček a kormánykoalíció kisebbik pártjának, a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) elnöke, egyben Andrej Babiš kormányfő helyettese, belügyminiszter.

A prágai sajtó szerint Petříček menesztésének további oka lehet, hogy a CSSD hétvégi online kongresszusán Jan Hamáčekkel szemben megpályázta a pártelnöki tisztséget. Beszédében élesen bírálta a szociáldemokraták kormányzati együttműködését a Babiš vezette ANO párttal. Miután a kongresszuson Hamáček megvédte pártelnöki tisztségét, megfigyelők szerint csak idő kérdése volt, mikor kell riválisának, a párt korábbi alelnökének elhagynia a külügyminiszteri bársonyszéket is. A cseh média úgy tudja, hogy Petříček utódja Lubomír Zaorálek kulturális miniszter lesz. Zaorálek már korábban, 2014 és 2017 között is irányította a cseh diplomáciát.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Lubomír Zaorálek korábbi cseh és Miroslav Lajčák korábbi szlovák külügyminiszter 2016. május 23-án Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet

A kulturális tárcát Zaorálektől Jan Birke, a kelet-csehországi Náchod városának szociáldemokrata polgármestere veszi át, aki közismerten jó viszonyt ápol Zeman elnökkel.

Andrej Babiš miniszterelnök a múlt héten Jan Blatný cseh egészségügyi minisztert is menesztette pozíciójából. Az ügy nagyon hasonlít Petříček esetéhez, hiszen a döntés meghozatalát ebben az esetben is Miloš Zeman államfő követelte arra hivatkozva, hogy szerinte a tárcavezető nem jó menedzser és hibás lépéseket tett.

Sajtóértesülések szerint Zeman ebben az esetben is azt kifogásolta leginkább, hogy Blatný nem volt hajlandó engedélyezni a koronavírus elleni kínai és orosz vakcinák használatát Csehországban.

A hatályos törvények szerint ehhez hasonló szakmai ügyben az egészségügyi miniszteré a döntő szó.

– Amíg én vagyok a minisztérium vezetője, addig Csehországban nem fognak használni olyan vakcinákat, amelyeket nem hagyott jóvá az Európai Gyógyszerügynökség

– hangsúlyozta több alkalommal is Blatný, aki a Babiš-kormány harmadik egészségügyi minisztere volt. Helyét Petr Arenberger, a prágai Vinohrady kórház eddigi igazgatója vette át.

Jan Blatný korábbi cseh egészségügyi miniszter
Fotó: Michal Cizek / AFP

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.