időjárás 1°C Bianka, Blanka 2021. October 25.
logo

Nem kerül napirendre a homotranszfóbia büntetése Olaszországban

Forrás: MEDIAWORKS
2021.04.08. 19:00
Nem kerül napirendre a homotranszfóbia büntetése Olaszországban

Svéd tanulmány igazolja, hogy már a gyenge covid megbetegedés is hosszú távú problémákat okozhat; a daganatos betegek számának növekedésére figyelmeztetnek Franciaországban. Norvégiában az eladott autók fele elektromos jármű; időszerűtlensége miatt is vetették el homotranszfóbia kérdését Olaszországban.

Az enyhe Covid-megbetegedés is hosszú távú problémákat okozhat

A korábban enyhe lefolyású koronavírusos megbetegedésen átesett egészségügyi dolgozóknak is hosszú távú egészségügyi problémái lehetnek – állapította meg a svéd fővároshoz közeli Danderyd Kórház, valamint a stockholmi Karolinska Institut tanulmánya. A JAMA tudományos szaklapban publikált munkából kiderül, minden negyedik kórházi alkalmazottnak két hónap elteltével is van valamilyen maradványtünete, és minden tízediknek nyolc hónappal később is. Leggyakrabban szag- és ízvesztésről, fáradékonyságról, valamint légzőszervi problémákról számolnak be a betegségen átesettek. A szerzők kitérnek arra is, hogy nem jellemző a hosszan tartó láz, a szívproblémák, valamint az emlékezőképesség romlása az enyhe lefolyású betegségen átesetteknél, ugyanakkor megjegyzik, hogy a kétezer fős minta átlagéletkora viszonylag fiatal, 43 év, így az idősebb korosztálynál feltehetően más eredmény jött volna ki.

Forrás: SVT

A daganatos betegek számának növekedésére figyelmeztetnek Franciaországban

Egy francia rákellenes liga szerint a koronavírus-járvány miatt elhalasztott szűrővizsgálatok az újonnan diagnosztizált rákos megbetegedések robbanásszerű emelkedését fogják eredményezni 2021–2022-ben. A szervezet szerint jelenleg 90 ezer olyan látens daganatos beteg lehet Franciaországban, akiknél már megjelent, de még nem diagnosztizálták a betegséget az egészségügyi ellátás részleges leállítása miatt.

A rákellenes liga, a „Doubs” elnöke, Jean François Bosset arra alapozza feltevését, hogy 2020-ra 400 ezer új daganatos megbetegedést jeleztek előre az egészségügyi szakemberek a korábbi évek tendenciái alapján, azonban ebből a számból 90 ezer páciens egyelőre nem jelent meg a rendszerben. A liga elnöke szerint ez egyrészt a koronavírus-fertőzés miatt leállított egészségügyi ellátásnak tudható be, másrészt annak, hogy az akár tüneteket is észlelő páciens a koronavírus-fertőzéstől tartva nem jelent meg a daganatos megbetegedéseket szűrő intézetben.

Forrás: Sputnik News

Norvégia 2025-től már csak tisztán elektromos meghajtású autókat árulna

Már csak néhány száz belső égésű motorral szerelt autót adnak el Norvégiában havonta. Az ország abszolút úttörő az elektromos autók tekintetében, az eladott autók fele már jó ideje tisztán árammal működő jármű, további harmada pedig tölthető hibrid. Az előző év azonos időszakához képest idén felére csökkent a dízel- és a benzinüzemű autók értékesítése. Az előbbiből márciusban 723-at, míg az utóbbiból 730-at adtak el, szemben az elektromos 8618-as és a hibrid 5244-es darabszámával. Az 5,3 millió lakosú északi ország azt a célt tűzte ki, hogy 2025-től már csak tisztán elektromos meghajtású autókat fognak árulni. Norvégiában a technológia gyors térnyerése az igen bőkezű állami támogatásnak köszönhető, ami részben az olajeladásból származó bevételből lehetséges.

Forrás: Elbil, Bugnyár Zoltán

Nem kerülhet napirendre a homotranszfóbia törvénybe iktatásának megvitatása

Eldőlt a kérdés a római felsőházban, a jobboldali pártok nemcsak tartalma, hanem időszerűtlensége miatt is elvetették a homotranszfóbia törvénybe iktatásának megvitatását. Matteo Salvini, a Liga elnöke kategorikusan elutasította a homotranszfóbia büntetését.

„Mindenki maga választja meg, hogy kit szeret, kivel osztja meg otthonát és életét. Aki nemi hovatartozása miatt diszkriminál valakit, az már önmagában ostoba. Minden típusú negatív megkülönböztetés büntetést érdemel, ezt azonban a jelenleg életben lévő törvények már szabályozzák” – mondta Salvini.

Forrás: Il Tempo, Jánosi Dalma

(Borítókép: Matteo Salvini, a Liga elnöke. Forrás: MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo)