Netanjahu a győztes, de nem biztos, hogy kormányfő marad

Az egymás utáni ötödik választás kiírását kerülné el a teljes izraeli politikai elit.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 04. 05. 11:55
NETANJAHU, Benjmin
Jeruzsálem, 2021. április 5. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök (k) távozik a jeruzsálemi körzeti bíróságról, ahol megkezdõdik a korrupciós perének bizonyítási szakasza 2021. április 5-én. Három ügyben nyújtott be vádiratot Netanjahu ellen a fõügyész: csalás, közhivatallal való visszaélés és megvesztegetés. MTI/EPA/Abir Szultan Fotó: Abir Szultan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkezdték a pártok a kormányfőjelöltjük bemutatását Reuven Rivlin államelnöknek Izraelben – jelentette hétfőn a katonai rádió. Tüntetők követelték Benjamin Netanjahu kormányfő kizárását a jelöltek sorából az ellene korrupció vádjával folyó bírósági eljárás miatt az államfői rezidenciánál, ahol elsőként a harminc képviselői mandátumot szerzett, kormányzó jobboldali Likud párt Netanjahut javasolta miniszterelnöknek.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök távozik a jeruzsálemi körzeti bíróságról, ahol megkezdődik a korrupciós perének bizonyítási szakasza 2021. április 5-én
Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan

Az élő adásban közvetített megbeszélésekre estig minden párt elküldi a képviselőit, hogy ismertessék álláspontjukat a jövendő kormányalakításról, miután Rivlin múlt héten kézhez kapta a március 23-i választások eredményeit. Rivlin az izraeli törvények szerint meglehetősen szabadon dönthet a pártfrakciók meghallgatása után arról, hogy kit kér fel az új kormány megalakítására, de ezt a Likud képviselői vitatják, mert szerintük kötelessége a legnagyobb párt vezetőjének adni a kormányalakítás lehetőségét. Rivlin bejelentette, hogy más értékalapú döntést is hozhat jogi lehetőségeinek mérlegelése után, figyelembe véve a Netanjahu elleni vádakat.

A helyi média szakértői szerint elsősorban az számíthat Rivlin felkérésére a két éven belül tartott immár negyedik parlamenti választás után, akinek a legnagyobb esélye lesz új, stabil kormány alakítására.

Jelenleg Netanjahunak nincs kormányalakításhoz szükséges többsége az új kneszetben,

hiába rendelkezik a legnagyobb párttal és a legtöbb honatya támogatásával. Másodikként a százhúsz fős parlamentben 17 mandátumot szerző centrista Van Jövő párt képviselői sorakoztak fel az államfő előtt, akik a pártot vezető Jaír Lapidot javasolták kormányfőnek. Mivel ők sem tudtak felmutatni 61 főt a kneszetben, Rivlin kijelentette, hogy jelenleg nem látja új kormány megalakításának a lehetőségét Izraelben.

A helyi médiába kiszivárgott, hogy az esetleges újabb, ötödik választások elkerülésére Lapíd olyan kormány felállításával próbál kitörni a patthelyzetből, amelyet rotációval előbb Naftali Bennet, a Jobbra nevű párt vezetője, majd ő maga vezetne, és amelyben a Netanjahu vezette Likud nélkül részt venne számos jobboldali és centrista párt, és amelyhez később csatlakoznának a vallásos pártok is.

A jelenlegi izraeli politikai helyzet paradoxona a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a Ynet.co.il szerint az, hogy

éppen az egyik legkisebb párt vezetőjének, a hét mandátumot szerző Naftali Bennetnek van a legnagyobb esélye a kormányfői megbízatás megszerzésére,

miközben a legnagyobb Likud esélytelennek tűnik a kneszet többségének a támogatására mindaddig, amíg Benjamin Netanjahu áll az élén.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök ellen tüntetnek a jeruzsálemi körzeti bíróság előtt 2021. április 5-én
Fotó: MTI/EPA/Atef Szafadi

Netanjahu pere. Megkezdődött Benjamin Netanjahu miniszterelnök korrupciós perének bizonyítási szakasza a jeruzsálemi körzeti bíróságon – jelentette az izraeli katonai rádió hétfőn. A tárgyalást a legsúlyosabb váddal, a Walla hírportál médiabefolyásolási ügyével kezdik, a vádak szerint a kormányfő és családja kéréseivel és követeléseivel éveken át rendszeresen befolyásolta a portál hírközlését, cserében Netanjahu gazdasági kedvezményeket adott a hírportál tulajdonosának, az Elovics házaspárnak. Liat Ben-Ari, a perben az államot képviselő ügyésznő hangsúlyozta, hogy mindenki egyenlő a törvény előtt, és azzal vádolta meg Netanjahut, hogy hivatalából adódó hatalmát tiltott módon arra használta, hogy személyes érdekeinek kedvezően hasson a médiára, szemben az objektív tájékoztatás közérdekével. Az izraeli jogszakértők szerint a csalás, hivatali hatalommal visszaélés és korrupció miatt elindított per várhatóan két-három évig tarthat. (MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.