időjárás 3°C Aranka 2023. február 8.
logo

Puccsot akadályoztak meg Jordániában?

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.04.04. 10:23

A jordániai hatóságok biztonsági okokra hivatkozva őrizetbe vettek pénteken több befolyásos ammáni tisztségviselőt, közöttük Abdullah király egyik volt tanácsadóját, a királyi család egyik tagját, és házi őrizetbe került Hamza bin Hussein volt trónörökös, akit a hadsereg vezérkari főnöke arra figyelmeztetett, hogy ne ássa alá az ország biztonságát és stabilitását. Az őrizetbe vételek tényleges és konkrét oka egyelőre nem ismert, de az ügyet jól ismerő illetékesek szerint

az ország megingatására irányuló összeesküvés van a hátterében.

Két, nevének elhallgatását kérő vezető a Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy a biztonsági erők a házában kihallgatták Abdullah király féltestvérét, Hamza bin Hussein volt trónörököst is, de őt nem vették őrizetbe. Az al-Arabíja hírtelevízió és a BBC később közzétett egy videófelvételt, amelyen Hamza azt mondja, hogy házi őrizetben van saját otthonában, és a hatóságok nem engedik, hogy elhagyja a házát, illetve kapcsolatba lépjen bárkivel, beleértve a családtagjait. Elvették a mobiltelefonját, és nincs hozzáférése az internethez sem. Hamza szerint őrizetbe vették a testőreit.

A volt trónörökös leszögezte, hogy nem vett részt semmilyen összeesküvésben. Az ammáni vezetők szerinte korruptak és alkalmatlanok az ország irányítására.

Hamza szerint őt arról tájékoztatták, hogy azért büntetik, mert részt vett egy olyan összejövetelen, amelyen bírálták a királyt. Személy szerint őt ezzel nem vádolják.

Juszef Huneiti, a hadsereg vezérkari főnöke szombat esti közleményében felszólította Hamzát, ne tegyen semmi olyat, ami aláásná a hásimita királyság biztonságát és stabilitását. A tábornok szerint egy folyamatban lévő szélesebb nyomozás keretében őrizetbe vették Saríf Haszán bin Zaídot, a királyi család egyik tagját és Bászem Avadallah volt pénzügyminisztert, az uralkodó volt tanácsadóját és bizalmasát. Biztonsági megfontolásokból még néhány ember került őrizetbe. A vezérőrnagy szerint a nyomozás javában zajlik, és az eredményeket a nyilvánosság elé tárják.

– Senki sem áll a törvény felett, Jordánia biztonsága és stabilitása előbbre való minden másnál

– mondta a vezérkari főnök, és leszögezte, hogy a hatóságok a törvényekkel összhangban cselekedtek.

A The Washington Post című amerikai lap úgy értesült, nem tényleges összeesküvés miatt történtek a kényszerintézkedések, hanem inkább azért, mert a szóban forgó személyek tüntetéseket akartak gerjeszteni, hogy törzsi támogatással zajló népfelkelésként lehessen értelmezni a tömeges megmozdulásokat. A biztonsági erőkben és a hadseregben túlsúlyban lévő jordániai törzsek alkotják a hásimita királyság fő támaszát.

Abdullah a hatalmának megerősítése céljából 2004-ben vonta vissza Hamza trónörökösi rangját. A hatóságok aggodalommal nézhették azt, hogyan próbál szorosabb kapcsolatokat kiépíteni a befolyásos jordániai törzsek elégedetlenkedő képviselőivel, akik az elmúlt hetekben a korrupció elleni tüntetésekre szólítottak. A hatóságok több ilyen tüntetést levertek, és többtucatnyi tiltakozót őrizetbe vettek.

A jordán király 2018-ban látogatott Donald Trump akkori amerikai elnökhöz Washingtonba
Fotó: Reuters

Szombat este az Egyesült Államok és több térségbeli ország – Egyiptom, Szaúd-Arábia, Libanon és Bahrein – is támogatásáról és szolidaritásáról biztosította Abdullah királyt, a biztonság és stabilitás fenntartása mellett kiállva.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.