Rengetegen meghaltak Izraelben egy tömegrendezvényen

A túlzsúfoltság miatt uralkodott el a káosz, habár a hatóságok nem engedélyeztek ennyi résztvevőt.

2021. 04. 30. 11:00
null
Merón, 2021. április 30. A biztonsági alakulatok tagjai az áldozatok letakart holtteste mellett az izraeli Merónban, ahol a tömeg a lág báómer zsidó ünnepségen kialakult tolongásban több tucatnyi embert agyontaposott 2021. április 29-én. Több mint százan megsérültek, sokan közülük válságos állapotban vannak. Az ünneppel a Kr. u. 2. században élt Simon bár Joháj rabbi halálának évfordulójáról emlékeznek meg, aki halála elõtt ezen a napon felfedte a zsidó miszticizmus, a kabbala titkait. MTI/AP/Behadrej Haredim/Isaj Jerusalemite Fotó: Isaj Jerusalemite
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legalább 44 embert – köztük gyermekeket is – agyontaposott a tömeg és több mint 150-en megsérültek csütörtök éjszaka Izrael északi részén a lág báómer zsidó ünnepség során. A sérültek között többen súlyos állapotban vannak. Becslések szerint mintegy százezer ultraortodox zsidó zarándok gyűlt össze Meron városában, a Meron-hegy lábánál annak ellenére, hogy a hatóságok szigorúan felhívták a figyelmet a koronavírus erőteljes terjedésének kockázatára és csupán tízezer résztvevőre korlátozták a rendezvények létszámát. Noha a hatóságok először arról számoltak be, hogy leszakadt egy emelvény, és ez okozta a tragédiát, a helyi médiaorgánumok a zsúfoltságra és a tolongásra hivatkoznak. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök súlyos katasztrófának nevezte az esetet, a rendőrség vizsgálatot indított.

– A kijáratnál voltunk, éppen készültünk elhagyni az ünnepséget, amikor a rendőrök lezárták a kijáratokat. Aki el akart menni, nem tudott, ekkor tört ki a pánik, egymást tapostuk. Azt hittem, meghalok

– magyarázta egy szemtanú a The Jerusalem Postnak. Egy másik jelenlévő pedig arról beszélt, hogy több száz ember kiáltott egyszerre, hogy nem kapnak levegőt.

A biztonsági alakulatok tagjai letakarják az áldozatok holttestét
Fotó: MTI/EPA/Jinipex/David Cohen

A Háárec című izraeli lap úgy tudja, hogy a pánik amiatt tört ki, mert többen megcsúsztak és elestek egy lépcsőn, a mögöttük lévők pedig átestek rajtuk, noha a hatóságok először arról számoltak be, hogy leszakadt egy emelvény, és ez okozta a tragédiát. Eli Pollak, a United Hatzalah – önkéntesekből álló, sürgősségi orvosi segítséget nyújtó – civil szervezet vezetője elmondta, a súlyos baleset amiatt következett be, hogy hirtelen túl sokan akartak belépni a rendezvény területére. A szervezet egy másik munkatársa arról beszélt, 2000 óta önkéntes, de ennyire súlyos balesetet még nem látott.

– Éppen leültem enni, amikor meghallottam a sikolyokat. Rohantunk segíteni, aztán megláttuk a holttesteket. Először csak tízet, aztán egyre csak nőtt a halottak száma

– mesélte az egyik önkéntes a Háárec lap tudósítójának.

A biztonsági alakulatok tagjai a letakart holttestek mellett
Fotó: MTI/AP/Behadrej Haredim/Isaj Jerusalemite

A mentési munkálatok még péntek reggel is folyamatban voltak, a sérülteket kimenekítették a rendezvény területéről. A rendőrség szóvivője elmondta, egyelőre korai lenne bárkit is felelőssé tenni, habár többen Simon Laviet altábornagyot hibáztatják, aki a rendőrség északi körzetének parancsnoka. Egy magas rangú rendőrségi tiszt szerint azonban a katasztrófa elkerülhetetlen volt, ugyanis a hatóságok felszólítása ellenére sokan nem voltak hajlandók elhagyni az ünnepség területét.

– Vállalom a teljes felelősséget

– jelentette ki Lavie péntek reggel, hozzátéve, hogy a rendezvény megszervezésekor prioritásként kezelték a közbiztonság kérdését.

Ultraortodox zsidó férfi táncol egy nagy máglya mellett, amelyet a lág báómer ünnep alkalmából gyújtottak meg Jeruzsálem Mea Searim negyedében 2021. április 29-én
Fotó: MTI/EPA/Atef Szafadi

A rendezvény látogatottsága nagyobb volt, mint tavaly, azonban még mindig kevesebben vettek részt az ünnepségen, mint a korábbi években. A 2020-ban megtartott lág báómer ünnepség sem zajlott zökkenőmentesen, akkor több mint háromszáz személy letartóztatására került sor, miután nem tartották be a járványügyi korlátozásokat. Noha az izraeli lakosság több mint fele kapta már meg mindkét adag koronavírus elleni oltását, és egyre kevesebb a fertőzöttek száma, a korlátozások továbbra is érvényben vannak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.