Rodrigo Duterte: Imádkozzatok serényebben a halálomért!

A szókimondó Fülöp-szigeteki elnök televíziós beszédében cáfolta a pletykákat, hogy ledöntötte lábáról a koronavírus.

2021. 04. 13. 9:30
null
Rodrigo Duterte fülöp-szigeteki elnök. Fotó: NIB PHOTO Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ha azt akarjátok, hogy korán haljak meg, imádkozzatok érte serényebben! – vágta oda hétfő esti televíziós beszédében Rodrigo Duterte. A szókimondó stílusáról ismert Fülöp-szigeteki elnök feltűrt ujjú farmer ingben intézett szónoklatot a nemzethez, mindenekelőtt eloszlatva azokat a találgatásokat, hogy súlyos beteg, mert elkapta a koronavírust. A 76 esztendős államfő hanyatló egészségi állapotáról azután röppentek fel pletykák, hogy már két hete nem tűnt fel a televízióban, és nyilvános programjait is lemondta. Most mindenkit biztosított, hogy él és virul, távolmaradásának jó oka volt. Korábban szövetségese és tanácsadója, Christopher „Bong” Go szenátor is olyan fényképeket töltött fel, melyeken az elnök motort vezet és golfozik. Ám ez valamelyest visszafelé sült el: Rodrigo Duterte magyarázkodni kényszerült, amiért ilyen nehéz időkben hobbijainak hódol.

Az országot ugyanis keményen telibe találta a járvány harmadik hulláma. A nagyjából 110 milliós államban februárban meredeken emelkedni kezdett a napi új esetek száma, áprilisban már minden nap tízezer körüli új fertőzést regisztráltak. Ugyan a hatóságok már több nyugati, kínai és orosz vakcinát is engedélyeztek, ám a beszerzés lassú, az oltás nem halad jól, eddig körülbelül egymillió ember, a népesség alig egy százaléka kapta meg az oltóanyagot.

– Sírnék előttetek, de kifogytam a könnyekből!

– panaszolta beszédében, ugyanakkor keményen ostorozta a gazdagabb államokat, amiért igazságtalanul osztják el a vakcinákat. Rodrigo Duterte egyébként még nincs beoltva; azt mondja, amíg vannak, akik nála jobban rászorulnak a védelemre, addig nem kér semmilyen vakcinából.

Teljes védőfelszerelést viselő utasok a manilai nemzetközi repülőtéren
Fotó: MTI/AP/Aaron Favila

De nem mindenki ilyen előzékeny. Tavaly év végén például nagy botrányt kavart, hogy az elnök testőrei „csempészett”, a hatóságok által még nem engedélyezett vakcinákat kaptak. Nemrégiben pedig kilenc városvezető, továbbá egy meg nem nevezett híres színésznő fiának az ügyében indítottak vizsgálatot, akik a gyanú szerint soron kívül intéztek maguknak oltást. Célkeresztbe került Harry Roque elnöki szóvivő is, amiért azonnal kórházi ágyat kapott, mikor az oxigénszintje lesüllyedt, miközben mások súlyosabb tünetekkel is hiába várakoznak a túlzsúfolt egészségügyi intézményeknél. – Minden tisztelettel, ez nem egy keresztény kérdés volt – kérte ki mégis magának, mikor egy újságíró azt firtatta, hogyan lehetséges ez.

Dacára annak, hogy Rodrigo Duterte sokáig igyekezett jelentéktelennek beállítani, és bírálói szerint rosszul kezelte a járványt, tavaly decemberi felmérések szerint támogatottsága rekord szinten, 91 százalékon állt. Azóta a helyzet sokat súlyosbodott, az elégedetlen hangok hangosabbak, de ez aligha tépázta meg jelentősen népszerűségét. A Fülöp-szigeteken jövőre rendeznek elnökválasztást.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.