Segítséget kérnek az üldözött marokkói keresztények

Franciaországban a diákokat kísérő nőkön sem lehet fejkendő; aggódnak az olaszok a kínai gazdaság térhódítása miatt. Az orosz vakcina nevére keresztelték át a párizsi kávézót; a marokkói királyhoz fordult a helyi keresztény közösség.

Forrás: Mediaworks2021. 04. 01. 13:59
FERENC ppa; VI. MOHAMED
Rabat, 2019. mrcius 30. Ferenc ppa (b) s VI. Mohammed marokki kirly ltogatst tesz a rabati immkpz intzetben 2019. mrcius 30-n. MTI/EPA/ANSA/Ciro Fusco Fotó: Ciro Fusco Forrás: MTI/EPA/ANSA/Ciro Fusco
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már a diákokat kísérő nőkön sem lehet fejkendő Franciaországban

A francia szenátusban kedden kezdődött meg az a várhatóan kéthetes periódus, amelyben megvizsgálják a „köztársaság alapelveinek tisztelete” törvényjavaslatot, közismertebb nevén a szeparatizmus elleni törvénytervezetet. Az ülés első napján a konzervatív többségű szenátus elfogadta a törvényjavaslatnak azt a módosítását, amely nemcsak a diáklányok fejkendőviselését tiltaná az iskolai foglalkozások alatt, hanem a gyerekeket iskolába kísérő nőknek sem engedélyezné.

Jean-Christophe Lattès, az Allah hatalmas, de a köztársaság is című könyv szerzője támogatja a szenátus döntését, amely egy évek óta húzódó társadalmi vitára tesz pontot. „A laicitás és a köztársaság értékeinek tisztelete mindenkinek kötelező, beleérve a gyerekeket iskolába kísérő édesanyákat is, hogy megvédjük a gyerekeket a doktrinális vallási szimbólumoktól” – mondta Lattès.

Források: fr.sputniknews.com és huffingtonpost.fr

Veszélyben lehet az olasz gazdaság Kína térhódítása miatt

A kínai gazdaság beszivárgásának veszélyére hívja fel a figyelmet Antonio Tajani, a Hajrá, Olaszország párt alelnöke. Olaszországban jelenleg több mint ötvenezer kínai vállalkozás van bejegyezve. A kínai tőke térhódítása egész Európában figyelemre méltó jelenség. Silvio Berlusconi és Antonio Tajani az Európai Néppárt tagjai, kérvényben fordultak az Európai Bizottsághoz, hogy fokozott ellenőrzéssel védje a kontinens gazdasági függetlenségét.

Forrás: ilgiornale.it

Sputnik V-re kereszteltek át egy népszerű párizsi kávézót

Egy párizsi bár tulajdonosai szimbolikus gesztust tettek a sok francia által is várva várt orosz vakcinának. Az eredetileg Sputnikként ismertté vált kávézójuk nevéhez hozzáadták a V betűt, hogy kifejezzék, ők is támogatják az orosz vakcina beszerzését és használatát Franciaországban. A bár tulajdonosai azt is elmondták, hogy örömmel alakítanák át kávézójukat oltási központtá, hogy hozzájárulhassanak a járvány leküzdésére tett erőfeszítésekhez.

A tulajdonosok azt remélik, hogy a francia kormány nyitott lesz a világ keleti részéről jövő oltóanyagok felé. „Vakcinák tekintetében nincsenek határok. Minél több életet meg kell mentenünk. A világ számos országában használják már az orosz oltóanyagot, nálunk meg folyamatos a vakcinahiány. Az orosz kutatók világhírűek, akkor miért ne használhatnánk mi is az orosz szérumot?” – fejti ki véleményét a szerb tulajdonos, Stephane Skoric.

Forrás: fr.sputniknews.com/france

A marokkói keresztények királyukhoz fordultak a szabad vallásgyakorlásért

Marokkó Keresztényeinek Szövetsége VI. Mohammed marokkói királyhoz fordult, hogy a király engedélyezze hazája keresztényeinek, hogy szabadon gyakorolhassák vallásukat.

„Marokkóban csak a külföldieknek van joguk kereszténynek lenni és gyakorolni vallásukat” – mondja egy tangeri katolikus, aki szerint Marokkóban veszélyben vannak mindazok, akik nem az iszlám vallás hívői. A marokkói katolikusok titokban gyakorolják vallásukat.

A 2011-es marokkói alkotmány ugyan elismeri a vallásszabadsághoz fűződő jogot, de nem ismeri el az iszlámon kívüli más vallás létezését. Sőt az, aki az iszlám hívek közül valakit más vallásra akar áttéríteni, akár három év börtönbüntetésre számíthat. Az elmúlt években több marokkói állampolgár kért politikai menedékjogot Spanyolországban vallásüldözés miatt, a spanyol bíróság azonban elutasította a kéréseket, mondván, hogy ez megzavarná a két ország kiváló diplomáciai kapcsolatát.

Forrás: bladi.net

(A borítóképen Ferenc pápa és VI. Mohammed marokkói király látogatást tesz a rabati imámképző intézetben 2019. március 30-án. Fotó: MTI/EPA/ANSA/Ciro Fusco)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.