Soron kívüli oltással nyerészkedhet a maffia

A közel 12 millió beoltott olasz közül több mint kétmillióan kapták meg soron kívül a koronavírus-járvány elleni védőoltást Olaszországban.

2021. 04. 10. 16:57
Egészségügyi dolgozók beadják az új koronavírus elleni oltást a római La Nuvola kongresszusi központban kialakított oltópontra behívott embereknek. Fotó: Riccardo Antimiani Forrás: MTI/EPA-ANSA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közel 12 millió beoltott olasz közül több mint kétmillióan kapták meg soron kívül a koronavírus-járvány elleni védőoltást Olaszországban, ahol jelenleg az orvosok, egészségügyi dolgozok, a pedagógusok, a katonák, az idősotthonok dolgozói, illetve lakói, valamint a 75 év feletti korosztály vakcinázása zajlik. A hatóságok elkezdték a visszaélések felderítését, és meglepő eredményre jutottak. Nemcsak hétköznapi sumákolók vannak a szabálysértők végeláthatatlan listáján, hanem politikusok, kormányzók, ügyészek, bírók, valamint újságírók is.

A visszaélések aránya kiemelkedően magas Szicília, Calabria, Campania és Valle’Aosta tartományban. Jól ismert, hogy a dél-olaszországi tartományokban, Szicíliában, Campaniában és Calabriában a maffia, az ’Ndrangheta és a Camorra komoly hatást gyakorol a lakosságra, így nem kizárt, hogy szerepük van a vakcina „terítésében” is. Nicola Morra, az olasz maffiaellenes bizottság elnöke a bűnszervezetek beszivárgását sejti a soron kívül juttatott oltások mögött. A bizottság elnöke bejelentette, hogy a beoltottak teljes listáját kéri az illetékes szervektől a jogtalanul „előzők” felderítésére.

Egészségügyi dolgozók beadják az új koronavírus elleni oltást a római La Nuvola kongresszusi központban kialakított oltópontra behívott embereknek.
Fotó: MTI/EPA-ANSA/Riccardo Antimiani

A szabályt sértők sorát Vincenzo de Luca, Campania tartomány kormányzója nyitotta meg, aki az elsők között mutatott negatív példát a lakosságnak. – Megkaptam az oltást! – dicsekedett a Facebook-oldalán tavaly december utolsó napjaiban a Demokrata Párt politikusa, ami többekben felháborodást keltett. De kijárták maguknak az elsőbbséget az újságírók is. – A tartomány vezetősége elfogadta az újságírók szövetségének kérését, és engedélyezi a tagok oltását. A szektor munkatársai elsőrendű szolgálatot teljesítenek, ezért biztonságuk elengedhetetlen – nyilatkozta a sajtónak Ottavio Luccarelli, a szövetségük elnöke.

Mario Draghi kormányfő csütörtöki sajtókonferenciája során elítélte a szabálysértőket, akik felelőtlenül és önző módon hátrányos helyzetbe hozták a 75 év feletti veszélyeztetett lakosságot. A soron kívül védőoltáshoz jutottak közül többen úgy nyilatkoztak, hogy nem érzik felelőtlenségnek döntésüket, mivel az AstraZeneca-vakcinát kapták meg, amely Olaszországban nem javasolt a 75 év felettieknek.

Mindent egy helyen az Eb-ről

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.