Továbbra is Trump a legnépszerűbb politikus a pártján belül

A republikánus szavazók fele szerint a capitoliumi ostrom baloldali aktivisták műve volt.

2021. 04. 06. 12:05
TRUMP, Donald
Andrews légitámaszpont, 2021. január 20. Donald Trump leköszönõ amerikai elnök e minõségében utolsó beszédét mondja a marylandi Andrews légitámaszponton, ahonnan az elnöki géppel floridai birtokára repül 2021. január 20-án. Ezen a napon iktatják be hivatalába az új elnököt, Joe Bident. MTI/AP/Manuel Balce Ceneta Fotó: Manuel Balce Ceneta
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három hónappal azok után, hogy Donald Trump támogatói megrohamozták a Capitolium épületét, a republikánus párti szavazótábor nagy része még mindig nem hisz abban, hogy a korábbi elnök a felelős a történtekért. A Reuters hírügynökség, valamint az Ipsos piac- és közvélemény-kutató cég legújabb közös felmérésből ugyanis kiderül:

a Republikánus Párt támogatóinak fele szerint az amerikai törvényhozás épületének ostroma nagyrészt erőszakmentes tiltakozás volt, vagy azoknak a baloldali aktivistáknak a műve, akik le akarták járatni Trumpot.

2021. január 6-án este Trump támogatóinak egy csoportja erőszakkal behatolt a Capitolium épületébe, miközben a kongresszus két háza összeült, hogy hivatalosan is véglegesítse a demokrata párti jelölt, Joe Biden győzelmét hozó november 3-i elnökválasztás eredményét. Az öt ember életét követelő események azt követően történtek, hogy Trump nagygyűlést tartott a Capitolium közelében. Ennek következtében a demokrata többségű képviselőház alkotmányos felelősségre vonási eljárást (impeachment) indított Trump ellen lázítás vádjával, a szenátus azonban végül felmentette a volt elnököt.

Donald Trump republikánus párti amerikai elnök támogatóinak egy csoportja megostromolja az amerikai törvényhozás washingtoni épületét, a Capitoliumot 2021. január 6-án
Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds

A Reuters és az Ipsos felmérése alapján tízből mindössze három republikánus párti szavazó hibáztatja Trumpot a január elején történtekért. Ezzel ellentétben a válaszadók ötvenkilenc százaléka szerint a korábbi elnöknek igenis köze volt az eseményekhez. Az ezeröt felnőtt amerikai lakossal elvégzett közvélemény-kutatásból továbbá az is kiderül, hogy az állampolgárok hatvan százaléka szerint Joe Biden tisztességesen nyerte meg a választásokat.

A republikánus párti szavazók körében ugyanakkor hatvan százalék azoknak az aránya, akik úgy gondolják, hogy a demokrata párti politikus választási csalással jutott a győzelemhez.

A március 30-án és 31-én elvégzett közvélemény-kutatás arra is rámutat: a republikánusok nyolcvan százalékának továbbra is pozitív a megítélése a volt elnökről, és tízből hat republikánus párti szavazó gondolja úgy, hogy Trumpnak indulnia kellene a 2024-es elnökválasztáson is.

Donald Trump tehát továbbra is töretlen népszerűségnek örvend, és még mindig a legbefolyásosabb politikus a pártján belül.

Donald Trump leköszönő amerikai elnök utolsó beszédét mondja a marylandi Andrews légitámaszponton, ahonnan az elnöki géppel floridai birtokára repül 2021. január 20-án
Fotó: MTI/AP/Manuel Balce Ceneta

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.