Újabb állomás Soros György közoktatás feletti hatalomátvételében

Soros György amerikai tőzsdespekuláns ötszázmillió dollárral támogatta meg az amerikai Bard College nevű intézményt, amely elnöke a Nyílt Társadalom Alapítványok (OSF) tanácsadói testületének tagja – írja a V4NA hírügynökség.

Forrás: V4NA HÍRÜGYNÖKSÉG2021. 04. 04. 20:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Soros György tavaly januárban jelentette be, hogy globális egyetemhálózatot (Open Society University Network, OSUN) indít, amelyre egymilliárd dollárt fordít. A hálózat alapját a CEU és amerikai partneregyeteme, a Bard College képezi, emellett partnerségre léptek az Arizonai Állami Egyetemmel.

Úgy tűnik, hogy az utalások is megérkeznek lassan, ugyanis Soros ötszázmillió dollárt adott a Bard College New York-i szabad bölcsészettudományi főiskolára, amely a „demokratikus beszédet gazdagítja a jövő gondolatvezéreinek képzésével”.

Az intézmény csütörtökön közleményben jelentette be az adomány érkezését, amelyet „átalakító jellegűnek” neveztek, és gyorsan leszögezték, hogy ez az összeg az „eddigi legnagyobbak között van az Egyesült Államokban a felsőoktatás számára”„. Az iskola szerint a finanszírozás megkönnyíti és megerősíti Bard példamutató oktatási és társadalmi kezdeményezéseit. A Bard tisztviselői szerint az iskola már további 250 millió dollárt gyűjtött be, „válaszul Soros úr nagylelkű kihívási támogatására”, és további 250 millió dollár előteremtésére számít az elkövetkező öt évben.

„Ez egy történelmi pillanat, akárcsak a főiskola 1860-as alapítása”

– fogalmazott a közlemény szerint Leon Botstein, a Bard College elnöke.

Minden bizonnyal nem véletlen, hogy Soros György választása épp a Bard College-ra esett terve kivitelezése érdekében.

Leon Botstein ugyanis a Nyílt Társadalom Alapítványok tanácsadó testületében is helyet foglal. Ezenkívül Botstein a Soros-féle CEU igazgatóságának elnöke és az Open Society University Network kancellárja is egyben.

Leon Botstein a Nyílt Társadalom Alapítványok tanácsadó testületében is helyet foglal
Fotó: V4NA

A közleményben maga Soros György is megszólalt. Szerinte a Bard nagy hatással volt a bölcsészettudományok színvonalának növelésében a börtönökben.

A Bard College egyébként visszatérő vendégnek számít Soroséknál. Az OSF honlapja szerint csak 2019-ben 3,1 millió dollárt támogatást kapott.

A Bard College csak 2019-ben 3,1 millió dollárt támogatást kapott
Fotó: V4NA

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.