A cseh egészségügyi miniszter korainak tartja a nyitást

Szerinte a járvány kiújulásának a kockázata nem szűnt meg. A fertőzöttségi adatok viszont javulnak.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 05. 29. 15:04
Prága, 2021. március 22. Védõmaszkos nõ megy a keresztekkel telefestett prágai Óváros téren 2021. március 22-én. Aktivisták fehér keresztekkel festették tele a teret, hogy így tiltakozzanak a kormány járványkezelési politikája ellen. MTI/AP/Petr David Josek Fotó: Petr David Josek
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Mindössze három napja vagyok újra a tárca élén, és nem vagyok elragadtatva, hogy ilyen határozott nyitást kell tennünk

– mondta Adam Vojtěch egészségügyi miniszter ma Prágában, arra reagálva, hogy Csehországban hétfőtől kezdve minden üzlet és szolgáltatás megnyílhat, amelyet a kormányzat eddig még zárva tartott a koronavírus-járvány terjedése elleni óvintézkedésként.

A cseh kormány május elejétől fokozatosan oldja fel a korlátozásokat, az összes feloldását június 14-re tervezték. A legfelsőbb közigazgatási bíróság döntése alapján a kabinet azonban úgy döntött, hogy hétfőtől kezdve már minden üzlet és szolgáltatás normálisan üzemelhet a védőintézkedések betartása mellett. Ez az üzletekben alapvetően a maszkviseletet, a vendéglőkben pedig az oltás igazolását vagy a negatív tesztet jelenti. Hétfőn tehát kinyitnak a vendéglők belső terei, a strandok, a wellness szállodák, a játékkaszinók, klubok és diszkók, valamint a zárt sportlétesítmények is.

– Amennyiben a bírósági döntés nem kötelezne, javasolnám a június 14-re tervezett teljes nyitási időpont betartását – szögezte le a tárcavezető. Rámutatott: bár a helyzet folyamatosan javul,

a járvány kiújulásának a kockázata nem szűnt meg.

Csehországban április 12-én szűnt meg a tavaly október elején bevezetett szükségállapot. Bár a cseh kormány fokozatosan enyhítette a gazdasági és az üzleti életet korlátozó intézkedéseket, a vállalkozók egy része nem volt elégedett a tempóval, és beadvánnyal fordult a bírósághoz, azt állítván, hogy az egészségügyi tárcának a szükségállapot feloldása után nincs joga tovább korlátozni tevékenységüket. A legfelsőbb közigazgatási bíróság igazat adott nekik.

A járványhelyzet fokozatosan javul. Tegnap 454-re csökkent a napi igazolt fertőzések száma, ami 217-tel kevesebb, mint egy hete, és a tavaly augusztus végi adatoknak felel meg. Másfelől folyamatosan emelkedik az oltások napi száma, amely a hét második felében túllépte a napi százezret. Már a 16 évesek is jelentkezhetnek az oltásra.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.