A minszki svéd nagykövetségen él két fehérorosz férfi

A francia Sanofi új vakcinája 95-100 százalékos hatékonyságot ígér; a szocialisták nyerték a katalán választásokat, de nem kormányozhatnak. Egy civil szervezet fogja osztályozni a világ médiumait azok „megbízhatósága” szerint; nyolc hónapja nem ad menekültstátust Svédország a két fehérorosz férfinak.

Forrás: Mediaworks2021. 05. 18. 12:22
A woman walks in front of Swedish embassy in Minsk
A woman walks in front of Swedish embassy in Minsk August 8, 2012. Belarus said on Wednesday it was withdrawing its remaining embassy staff from Sweden in a rift over a pro-democracy stunt involving an air drop of teddy bears on Belarus and told Stockholm to take similar action with its diplomats in Minsk. REUTERS/Vasily Fedosenko(BELARUS - Tags: POLITICS) - GM2E8881KJZ01 Fotó: REUTERS Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A francia Sanofi új vakcinája 95-100 százalékos hatékonyságot ígér

A francia gyógyszeróriás, a Sanofi hétfőn jelentette be, hogy a brit GSK-val együttműködésben kifejlesztett egy eltérő technológián alapuló és kiugró hatékonyságot ígérő koronavírus elleni oltóanyagot. Az új oltóanyag a klinikai vizsgálatok második fázisán van túl, és a tesztek szerint hatékonysága 95-100 százalékos a 18–95 éves tesztalanyok körében.

A Sanofi–GSK vakcinája a jelenleg elérhető oltóanyagoktól eltérő technológián alapul: a laboratóriumban izolált vírusfehérjét közvetlenül (azaz közvetítő vírus nélkül) fecskendezi az emberi szervezetbe, ahol a fehérje kiváltja az immunreakciót. Ezt a technológiát az 1980-as évek óta használják a gyógyszeriparban, például a HPV (humán papillomavírus) elleni oltásokban is. A Sanofi–GSK vakcinája 2021 végétől kerülhet forgalomba.

Forrás: leparisien.fr

A szocialisták nyerték a katalán választásokat, de nem kormányozhatnak

Nem lesznek újabb választások Katalóniában. Több mint három hónappal a februári választások után és mindössze néhány nappal a kormányalakítási határidő előtt pontot tettek a nacionalista pártok egy gyötrelmes tárgyalási szakasz végére.

A katalán választásokat a szocialisták nyerték meg, ám mivel senki nem volt hajlandó koalíciót kötni velük, végül nem kormányozhatnak a régióban. Helyettük a második helyezett katalán republikánusok (ERC), valamint a harmadik Együtt Katalóniáért (JxCat) nevű párt kötött egyezséget. Bár a pártok a régióval kapcsolatos elképzeléseikkel jelentősen eltávolodtak egymástól a tárgyalási folyamat ideje alatt, végül mégis pozitívan nyilatkoztak a megállapodásról:

„Képesek voltunk megérteni egymást, elkerülni a választások megismétlését, amelyet senki sem akart és egy jó egyezséget kialakítani, amellyel biztosítani tudjuk az erős kormányt” – mondta a republikánus Pere Aragonès, a katalán kormány elnökjelöltje.

Forrás: efe.com

Tóth Brigitta

Egy civil szervezet fogja osztályozni a világ médiumait azok „megbízhatósága” szerint

A Riporterek Határok Nélkül nevű nonprofit szervezet a világ médiumainak minősítésébe kezd a megbízható újságírás (JTI) online platform és minősítési rendszer bevezetésével. A szervezet megítéli, hogy a világon mely sajtóorgánum, televízió, vagy hírforrás tekinthető elfogulatlanul, pontosan és propaganda nélkül tudósító hírközlőnek.

A szervezet három lépésben fogja minősíteni a médiumokat: önértékelés, az önértékelés nyilvános publikálása, majd egy külső és független testület elemzése alapján.

A kezdeményezést nemcsak az Európai Bizottság finanszírozza, hanem az a Craig Newmark Philanthropies szervezet is, amelynek megalapítója, a milliomos amerikai üzletember és közismerten Barack Obama és Joe Biden aktív támogatója.

Forrás: lefigaro.fr

Európaiaknak nem ad menekültstátuszt Svédország

Nyolc hónapja engedély nélkül tartózkodik két fehérorosz férfi a minszki svéd nagykövetségen. A férfiak – apa és fia – azért nem hajlandók elhagyni az épületet, mert szerintük ha kilépnének a követség kapuján, azonnal letartóztatnák és kínoznák őket.

Vlagyiszlav és Vitalij Kuznyetyik tavaly szeptemberben kormányellenes tüntetésen vettek részt az Vitebsz városában, ahol az apát elfogták a rendőrök és elmondásuk szerint bántalmazták. A fiú kiszabadította apját és mindketten Minszkbe menekültek. A fehérorosz fővárosban Svédország nagykövetségén kértek bebocsáttatást, amit megtagadtak tőlük, ezért a kerítésen keresztül bemásztak az ingatlan területére, és a mai napig ott tartózkodnak.

A fehéroroszok az ENSZ menekültügyi bizottságához fordultak, amely kérte a svéd kormányt, hogy garantálja a két férfi biztonságát. Stockholm álláspontja az, hogy bár az emberi jogok helyzete valóban súlyos Fehéroroszországban, a nagykövetség területe nem svéd felségterület, ezért menekültstátusért ott nem lehet folyamodni. A két fehérorosznak az épület egyik szobájában alakítottak ki ideiglenes szállást.

Forrás: Sveriges Radio

Bugnyár Zoltán

(A borítóképen Svédország minszki nagykövetsége. Forrás: Reuters)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.