A republikánusoknak továbbra is Trump az igazi elnök

A jobboldali szavazók továbbra is úgy látják, Biden csalással nyerte meg az elnökválasztást.

2021. 05. 26. 13:21
TRUMP, Donald
Washington, 2021. január 20. Donald Trump leköszönő amerikai elnök beszáll az elnöki helikopterbe, amint távozik a washingtoni Fehér Házból 2021. január 20-án. Ezen a napon iktatják be hivatalába az új elnököt, Joe Bident. MTI/AP/Alex Brandon Fotó: Alex Brandon
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikaiak mintegy negyede – főként republikánus pártiak – továbbra is úgy véli, hogy Donald Trump megnyerte a tavaly novemberi elnökválasztást és Joe Biden csupán illegális szavazatok segítségével jutott az elnöki székbe

– derült ki a Reuters hírügynökség és az Ipsos közvélemény-kutató cég a napokban közzétett, közös felméréséből.

A közvélemény-kutatás szerint a megkérdezett republikánusok mintegy 53 százaléka a mai napig Trumpot tekinti „igazi elnöküknek”, míg a Biden-adminisztrációt 47 százalékuk ismeri el. Az adatok nagyjából megegyeztek a tavalyi elnökválasztás követően készült novemberi felmérés eredményeivel, amikor az amerikaiak 28 százaléka és a republikánus szavazók 59 százaléka válaszolta azt, hogy Biden szavazatcsalással nyerte meg az elnökválasztást.

Donald Trump leköszönt amerikai elnököt a 2024. évi választás során a republikánusok mintegy fele indítaná az elnöki posztért
MTI/AP/John Raoux

A felmérés kitért arra is, hogy a választók mennyire tartják megbízhatónak a postai úton leadott szavazatokat. Trump ugyanis már az elnökválasztás előtt is azzal érvelt, hogy a demokraták elsősorban a levélszavazatokkal, azok nem megfelelős hitelesítésével tudnak csalni. Márpedig több millió demokrata szavazó a voksolásnak ezt a formáját választotta a koronavírus-járvány miatt. A felmérésben résztvevők közül főleg a demokraták voltak azok, akik azt mondták, a nem személyesen leadott voksokat is megfelelően összesítették, a republikánus pártiak 42 százaléka viszont úgy véli, hogy a levélszavazatok nem megbízhatók. A közzétett eredmények szerint azonban a válaszadók 67 százaléka – főként a demokrata párti szavazók – bízik abban, hogy a szavazatszámlálók becsületesen végzik munkájukat.

A felmérés szerint Trumpot a 2024-es elnökválasztáson a republikánusok 49 százaléka indítaná. A közvélemény-kutatás mindemellett a január 6-i, a Capitolium ostromának kérdésével is foglalkozott: a demokraták 73 százaléka Trumpot hibáztatja az eseményekért, a republikánus szavazók 46 százaléka azonban ellenzi azt az állítást, hogy az akkori elnöknek bármilyen köze lett volna a zavargásokhoz. A válaszadók 42 százaléka – 66 százalékban demokrata és 21 százalékban republikánus pártiak – értett egyet azzal a megállapítással, hogy a kongresszus épületénél nem békés és törvényes tüntetés történt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.