Az indiai mutáns nem aggasztja az angliai önkormányzatokat

A kormány óvatosságra int azokban a városokban, ahol elterjedt a koronavírus fertőző mutációja.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 05. 26. 10:49
London, 2021. május 17. Vendégek egy londoni sörözõben 2021. május 17-én. A brit kormány a mai naptól jelentõsen enyhítette a járványügyi korlátozásokat: az éttermek, pubok és bárok - amelyek eddig csak teraszokon vagy kerthelyiségekben fogadhattak vendégeket - megnyithatják beltéri kiszolgáló helyiségeiket is. Kinyithatnak a mozik, a színházak, a koncerttermek, a múzeumok és stadionok is, de ezekben a létesítményekben a nagyszabású rendezvények látogatóinak számát még korlátozni kell. Ismét fogadhatnak vendégeket a szállodák és egyéb turisztikai szálláshelyek, és lehetõvé válik a turisztikai célú utazás Nagy-Britannián belül, úgy, hogy az utazók az éjszakákat is otthonaiktól távol, a szálláshelyeken tölthetik. A turisztikai célú külföldi utazások eddigi teljes tilalma is megszûnt, de ebben továbbra is jelentõs korlátozások maradtak érvényben. MTI/EPA/Andy Rain Fotó: Andy Rain
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem léptek életbe kötelező erejű korlátozások azokban az angliai országrészekben, amelyekben a legnagyobb számban észlelik a B.1.617.2 megjelöléssel nyilvántartott, közkeletű nevén indiai koronavírus-variáns okozta fertőződéseket – közölték kedd esti közös nyilatkozatukban az érintett közigazgatási térségek tanácsai.

A parázs belpolitikai vitát kirobbantó ügy előzményeként kiderült, hogy a brit kormány útmutatójába különösebb hírverés nélkül bekerült egy kiegészítés, amely szerint hét észak-angliai városi és megyei tanácsi körzet – Bolton, Blackburn, Kirklees, Bedford, Burnley, Leicester, North Tyneside –, valamint a Heathrow repülőtérrel határos nyugat-londoni Hounslow kerület lakói lehetőség szerint csak szabadtéren találkozzanak, ott is tartsanak két méter távolságot egymástól, ne hagyják el e közigazgatási területeket, és a máshol élők se utazzanak ezekbe a térségekbe. Az érintett területeken több mint kétmillióan élnek.

Az érintett tanácsokkal tartott egész napos egyeztetés után a londoni miniszterelnöki hivatal is leszögezte, hogy nincsenek érvényben helyi szintű korlátozások. A Downing Street szóvivőjének kedd esti tájékoztatása szerint a kormány csak pótlólagos elővigyázatossági tanácsokat adott a helyieknek arra, hogy miként védhetik meg magukat és másokat azokban a térségekben, amelyekben ez a vírusváltozat elterjedt.

Kedden a nyolc érintett közigazgatási térség tanácsai közös nyilatkozatot adtak ki, amelyben közölték: nincsenek utazási korlátozások sem a szóban forgó területekről kifelé, sem máshonnan ezekbe a térségekbe, és helyi szintű lezárások sem léptek érvénybe.

Keddi adatok szerint országszerte eddig valamivel több mint ötezer koronavírusteszt mintájában mutatták ki a B.1.617.2 variáns jelenlétét. Az angliai közegészségügyi szolgálat (PHE) friss vizsgálati eredményei szerint azonban

az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár, illetve a Pfizer és a BioNTech közös fejlesztésű vakcinái egyaránt nagyon hatékonyak a koronavírus indiai variánsa által okozott betegség kialakulásának megakadályozásában.

A PHE beszámolója szerint a két vakcina a B.1.617.2 vírusváltozat okozta Covid–19 betegség kórházi kezelést igénylő súlyos formáinak kialakulását, valamint a betegség okozta halálozást valószínűleg még magasabb hatékonysággal akadályozza meg, mint a szimptomatikus – vagyis érzékelhető tünetekkel járó, de kevésbé súlyos – betegség kifejlődését.

A szolgálat hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a B.1.617.2 variáns nem okozott olyan nagy számú súlyos vagy halálos kimenetelű megbetegedést, hogy a két vakcina ilyen esetekkel szembeni hatékonyságát pontosan meg lehessen állapítani.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.