Csorbult a sajtószabadság Olaszországban

Nőttek a társadalmi különbségek Olaszországban; árulónak nevezik a transznemű Caitlyn Jennert, aki megvédte a női sportolókat. Új-Zélandon törölték a Harry Potter-vetélkedőt J. K. Rowling transzneműséggel kapcsolatos véleménye miatt; az olasz sajtó az utolsó helyet foglalja el az ENSZ felmérése szerint.

2021. 05. 03. 19:05
null
Forrás: pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Drámai módon nőttek a társadalmi különbségek Olaszországban

Drámai módon nőttek a társadalmi különbségek a gazdagok és szegények között Olaszországban, sokkal erőteljesebben, mint az Európai Unió többi tagországában. Egyre nagyobb a mélyszegénységbe süllyedtek száma, a dúsgazdagok vagyona növekszik, miközben a középosztály lassan eltűnik a társadalomból. Eddig ötvenezren duplázták meg a jövedelmüket, fejenként 7,6 millió euróról 15,6 millióra dagasztva a vagyonukat.

A lakosság egy százalékát kitevő ötszázezer leggazdagabb ember a nemzeti vagyon 22 százalékát birtokolja. A középosztály átlagos vagyona 27 ezer euróról hétezerre esett vissza a múlt évben.

Forrás: www.repubblica.it, Jánosi Dalma

Árulónak nevezték a transznemű Caitlyn Jennert a női versenysportok megvédése miatt

Caitlyn Jenner, az USA egyik legismertebb transznemű polgára szombaton kifejtette álláspontját a transzneműek sportolásáról. Jenner elmondta, hogy a sportszerűség és az esélyegyenlőség érdekében ő is azt a nézetet osztja, amely szerint a fiúnak született transzneműeket el kell tiltani a női versenysportoktól. Caitlyn Jenner, született William Jenner 1976-ban a montreali olimpián nyert tízpróbásként aranyérmet, ezért élsportolói múlttal hitelesen nyilatkozhatott úgy, hogy meg kell védeni a női versenysportokat a férfinak született sportolóktól.

Jenner azonnal a támadások kereszttüzébe került a közösségi médiában: „Mekkora áruló vagy Caitlyn Jenner! Tényleg azt javaslod, hogy védjük meg a női sportot a többi nőtől?! Ez szerinted a nagy egyenlőség?! Van fogalmad arról, hogyan működnek a tesztoszteronblokkolók?!” – kérdezte a Twitteren az egyik vádlója Jennert.

Forrás: www.theblaze.com

Törölték a Harry Potter-vetélkedőt J. K. Rowling transzneműséggel kapcsolatos véleménye miatt

Egy új-zélandi könyvfesztivál szervezői törölték a programból a Harry Potter-témájú vetélkedőt, mert a fesztivál gazdái szerint a játék felidézhetné J. K. Rowling korábban tett kijelentéseit a transzneműeket övező társadalmi vitáról, és ez sokakat ismét megbánthatna. A fesztiváligazgató, Peter Biggs elmondta, hogy a döntés meghozatala előtt egyeztettek az ország LMBTQ-közösségének a vezetőivel is.

A Harry Potter kalandjairól szóló regénysorozat szerzője, J. K. Rowling az elmúlt években több alkalommal is kifejezte véleményét a transzneműségről, amely után virtuális lincshangulat alakult ki a szerző ellen. Ilyen volt például 2019-ben, amikor Rowling a támogatásáról biztosította azt a kutatónőt, akit eltávolítottak a munkahelyéről, mert a kutatónő úgy nyilatkozott, hogy a férfiaknak és a nőknek nem szabadna fakultatívan dönteniük saját biológiai nemük megváltoztatásáról.

Forrás: www.theblaze.com

Csorbult a sajtószabadság Olaszországban

Az utolsó helyet foglalja el az európai országok között Olaszország az ENSZ felmérése szerint. A nemzetközi sajtószabadság napja alkalmából készült elemzés a 41. helyre sorolta az olasz sajtót.

A szakma képviselői rendkívül nehéz körülmények között, alulfizetve, gyakran politikai nyomásnak kitéve kénytelenek dolgozni. Húsz újságíró esetében már személyi védelem alkalmazására is szükség volt. Lehallgatásokkal, fenyegetésekkel lehetetlenítik el őket. Beppe Giulietti, a Nemzeti Sajtószövetség elnöke Roberto Ficóhoz, a római képviselőház elnökéhez fordult a sajtó munkatársait védő törvény megalkotásáért és a sajtószabadság biztosításáért.

Forrás: www.ansa.it, www.ilfattoquotidiano.it, Jánosi Dalma

(A borítókép illusztráció. Fotó: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.