Ibiza tovább kísérti Sebastian Kurzot

Heteken belül eldőlhet, hogy mi lesz a korrupciógyanúba keveredett Sebastian Kurz sorsa. Az osztrák kancellár mindenesetre magabiztos, szerinte szó sincs hamis tanúzásról, hanem politikai ellenfelei akarják elmozdítani.

Munkatársunktól
2021. 05. 13. 17:47
null
Forrás: AP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

AUSZTRIA

– Nem fogadom el, hogy az osztrák kancellár csak szociáldemokrata lehet. [...] Tiszta a lelkiismeretem

– fogalmazott Sebastian Kurz az osztrák köztelevízió politikai műsorában szerda este, azután, hogy napközben maga jelentette be: az osztrák gazdasági és korrupciós ügyekkel foglalkozó ügyészség (WKStA) eljárás indított ellene, amiért hamis tanúvallomást tehetett az Ibiza-botrány feltárásával megbízott parlamenti bizottság előtt. A WKStA azt kifogásolja, hogy a kancellárnak háttéralkuk révén köze lehetett az ÖBAG állami holding ügyvezetőjének kinevezéséhez, valamint az irányító testület tagjainak kiválasztásához, ám Kurz a vizsgálóbizottság előtt tett, tavaly nyári vallomásában ezt következetesen tagadta. Az osztrák sajtóban időközben nyilvánosságra került egy közel hatvanoldalas vizsgálati anyag, amely alapján Whatsapp-üzenetek is bizonyíthatják, hogy a kancellár hamis tanúvallomás tett. Kurz kabinetfőnöke, Bernard Bonelli ellen szintén vizsgálat indult. Árulkodó ugyanakkor, hogy az osztrák baloldal több panasszal is élt a parlamenti bizottságnál, ami a néppárti kancellár szerint szintén a politikai boszorkányüldözés irányába mutathat. – Mindig próbáltam igazat mondani, és minden emlékemet megosztottam a bizottsággal. Az itt tárgyalt ügyek viszont sokszor évekre nyúlnak vissza, s ráadásul sosem tartoztak a munkám fősodrához – vélekedett Kurz. Egyúttal megismételte azon véleményét is, hogy

meghallgatásán nem tényekkel, sokkal inkább támadásokkal és vádakkal szembesült.

Sebastian Kurz és korábban lemondott alkancellárja, Heinz-Christian Strache Fotó: Reuters

A CDU/CSU is figyeli a bécsi eseményeket

Heteken belül kiderülhet, hogy Sebastian Kurz ellen vádat emelnek-e: ezt a lehetőséget a kancellár a tegnap esti műsorban abszurdnak és elképzelhetetlennek nevezte. A brüsszeli Politico viszont arról írt tegnap, hogy amennyiben bekövetkezik a vádemelés, Kurznak bizonyosan le kell mondania, sőt:

elmarasztaló ítélet esetén akár három év börtönbüntetéssel is sújthatják.

A lap saját információként hozzátette azt is, hogy a német keresztény uniópártok berkeiből is árgus szemekkel figyelnek Bécsre, a mindössze 34 esztendős osztrák kancellár ugyanis „politikai sztár” a német konzervatívok számára.

Az Ibiza-vizsgálóbizottság egy Ibizán felvett kompromittáló videóról kapta a nevét, amely végül 2019-ben az akkori, szintén Sebastian Kurz vezette osztrák kormány bukásához vezetett. A rejtett kamerával készült felvételeken a szabadságpárti (FPÖ) Heinz-Christian Strache későbbi alkancellár a választási kampányhoz nyújtandó támogatásért cserébe állami megbízások elnyerését helyezte kilátásba egy magát ausztriai befektetésre készülő, dúsgazdag orosznak valló nőnek. A sors iróniája, hogy az FPÖ már tegnap nekiment Kurznak, és lemondásra szólította fel a kancellárt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.