Korrupciós ügyekbe keveredhetett az Európai Unió egészségügyi biztosa

Nemrég még azt kérdeztük, vajon meddig fedezi még az Európai Bizottság elnöke Stella Kyriakidest az átláthatatlan vakcinabeszerzésekkel kapcsolatban. Mára az a kérdés, hogy Kyriakides biztos mit fogadott el az Európa Unió számára hátrányos szerződésekért. Honnan lett hirtelen négymillió eurója?

Forrás: V4NA HÍRÜGYNÖKSÉG2021. 05. 05. 8:20
LENARCIC, Janez; Kyriakides, Stella;
Brüsszel, 2020. február 24. Stella Kyriakides, az Európai Unió egészségügyért felelős ciprusi biztosa (b) és Janez Lenarcic, az Európai Bizottság válságkezelésért felelős szlovén tagja sajtóértekezletet tartanak a tüdőgyulladást okozó új koronavírus olaszországi megjelenésével kapcsolatban Brüsszelben 2020. február 24-én. Több olasz városban is az utazást korlátozó intézkedéseket vezettek be. Olaszországban 160-ra emelkedett a tüdőgyulladást okozó új koronavírussal fertőzöttek száma, és eddig összesen négy ember halt bele a betegségbe. MTI/AP/Francisco Seco Fotó: Francisco Seco
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is sok a megválaszolatlan kérdés az Európai Unió egészségügyi biztosát, Stella Kyriakidest érintő botrányban. A múlt héten derült fény arra, hogy a ciprusi Számvevőszék szerint négymillió euró jelent meg Kyriakides és férje közös bankszámláján.

A pénz az állami tulajdonban lévő Ciprusi Szövetkezeti Bank révén érkezett a családi számlára, mint kölcsön, azonban ekkora összegnek nem tudnak fedezetet biztosítani, a ciprusi sajtó pedig passzív korrupcióról kezdett beszélni.

A Feketén Fehéren Blog a témában új videóval jelentkezett. Ebben Ómolnár Miklós újságíró felhívja a figyelmet arra, hogy Stella Kyriakides miután lebukott, minden lehetséges módon mentegetőzni próbál. A biztos az ARD közszolgálati televízió műsorának nyilatkozva kijelentette, hogy nincs személyes érintettsége az ügyben.

A Feketén Fehéren Blog szerint azonban

Kyriakides csak megpróbálja elhitetni, hogy ennek a nyilvánvalóan korrupciós pénznek nincs semmi köze az uniós vakcinaszerződésekhez.

Próbálja elterelni a figyelmet arról, hogy a vesztegetési pénzt minden jel szerint az oltóanyaggyártó cégek dobták össze, a nekik kedvező feltételekkel megkötött, a késlekedő, akadozó szállítást lehetővé tevő szerződésekért.

A V4NA levélben fordult az Európai Unió egészségügyi biztosához. A hírügynökség arról kérdezte, hogy

miért titkolta el ezt a négymillió eurót, amely egyes ciprusi információk szerint az unió közös vakcinabeszerzésével állhat összefüggésben.

A politikus azonban nem először keveredik egészségügyhöz köthető korrupciós botrányba, hívja fel rá a figyelmet a Feketén Fehéren. Évekkel korábban ők voltak azok, akik egy bank mögé bújva privatizálták az összes onkológiai kezelést Ciprus szigetén, aztán, ahogy az lenni szokott az egekbe srófolták a kezelések árát.

Stella Kyriakides, az Európai Unió egészségügyért felelős ciprusi biztosa
Fotó: MTI/AP/Francisco Seco

Stella Kyriakides egyébként korábban 2000 és 2015 között a mellrákellenes Europa Donna Cyprus elnöke is volt, továbbá 2004 és 2006 között a European Donna hálózatot összefogó European Breast Cancer Coalition Europa Donna szervezet elnöke is.

European Breast Cancer Coalition Europa Donna 2006-ig visszamenően közzétette a honlapján pénzügyi beszámolóit. Ezekből

kiderült, hogy az elmúlt években több tízezer eurós támogatásokat kapott a Pfizertől, az AstraZenecától és a Johnson and Johnsontól is.

A V4NA hírügynökség levele Stella Kyriakideshez
Fotó: V4NA

A V4NA levélben fordult a szervezethez, hogy megtudja, 2006 előtt milyen támogatásokat kaptak a gyógyszergyártóktól és Stella Kyriakidest is kérdezték azzal kapcsolatban, hogy a vakcinabeszerzések során hogyan használta fel személyes kapcsolatait, melyeket akkor épített ki, amikor a European Breast Cancer Coalition Europa Donna szervezet elnöke volt?

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.