időjárás 1°C Balázs 2023. február 3.
logo

Megtámadtak egy katolikus emlékmenetet Párizsban + videó

Forrás: V4NA Hírügynökség
2021.05.31. 11:15
Megtámadtak egy katolikus emlékmenetet Párizsban + videó

Többen megsérültek, amikor antifasiszta és kommunista csoportok támadtak egy katolikus felvonulásra. Az 1871-es haxói mészárlás és Georges Darboy érsek, az 1871-es párizsi kommün vértanúja emlékére szervezett menetet a katolikus egyház, hogy megemlékezhessenek a mártírhalált halt papokról, akiket százötven éve öltek meg, nem tudták azonban megtenni a négy kilométeres utat – írja a V4NA hírügynökség.

Nagyjából háromszáz ember vett részt a megemlékezésen, ahol a hívek egy négy kilométeres felvonulással emlékeztek volna meg a katolikus egyház vértanúiról, akiket 1871-ben vallási meggyőződésük miatt öltek meg.

Amint a menet elindult a Notre-Dame des Otages-templom felé, kommunisták kezdték szidalmazni a katolikusokat. Később útját is állták a menetnek, és ezt üvöltözték: „Halál a fasisztákra!”

A szervező ezt nyilatkozta: „Olyan érzésem volt, mintha százötven évvel ezelőtt lennénk Párizsban. Szürreális volt.”

A meneten résztvevőket ezek után egy mintegy húszfős antifasiszta csoport támadta meg, amely a szervező szerint egyértelműen harcolni akart. „Kitépték a kezünkből a transzparenseket, földre dobták és megtaposták a francia emlékezés zászlaját, a papokat pedig megütötték. Emellett kukákat, palackokat és kerítéselemeket is hozzánk vágtak” – közölte.

A támadásban két gyermek könnyebb sérüléseket szenvedett, egy ember pedig fejsérülésekkel került kórházba.

Az egyházmegye és a Máltai lovagrend által a helyszínre küldött biztonsági szolgálat, illetve a jelen lévő egy rendőr megpróbálta megfékezni a támadókat, sikertelenül.

„A katolikus felvonulásoknál nem szoktak atrocitások történni, valószínűleg ezért csak egy rendőrt küldött a prefektúra a menet biztosítására” – magyarázta a kialakult helyzetet Camille Kozak plébános.

Az emlékező felvonulást végül meg kellett szakítani a támadás miatt, a hívek pedig a legközelebbi templomba, a Notre-Dame de la Croix-ba menekültek. „Imádkozás közben vártuk, hogy a rendőrség mikor ment ki bennünket” – mondta a menet szervezője.

A párizsi egyházmegye sajtófelelőse azt nyilatkozta, hogy tisztában voltak azzal, hogy a programról tudtak szélsőbaloldali csoportok is, de nem számítottak ilyen reakcióra egy vallási rendezvényen – közölte a hírügynökség.

Az eset kapcsán megszólalt Gerald Darmanin francia belügyminiszter is, aki vasárnap este a Twitteren keresztül azt üzente, hogy a vallásszabadságot meg kell védeni.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.