Születésnapi torta helyett golyózápor

Hat ünneplőt agyonlőtt, majd öngyilkos lett egy fiatalember egy születésnapi partin Coloradóban.

Mártonffy Attila
Forrás: Deutsche Welle, BBC, Guardian2021. 05. 10. 10:55
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vidám partinak indult, de vérfürdő lett egy születésnapi buliból az egyesült államokbeli Colorado Springsben. A 465 ezer lakosú település Denver után a második legnagyobb város Colorado államban. A tragédia egy, a város repülőtere közelében épült, közel ötszáz mobilotthont, úszómedencét és játszóteret magában foglaló lakókonténer-telepen történt vasárnapra virradóra.

Egy eddig meg nem nevezett fiatalember berontott az egyik mobilházba, szó nélkül lelőtte az ott mulató barátnőjét, majd még öt embert megölt

– közülük négy azonnal meghalt, az ötödik kórházba szállítása után hunyt el. Ezt követően magával is végzett. A rendőröket helyi idő szerint röviddel szombat éjfél után riasztottak. „A gyanúsított a területre hajtott, besétált a konténerházba, és lövöldözni kezdett, majd magát is megölte” – áll a hatósági tájékoztatásban. A hét felnőtt halálos áldozatot követelő incidens indítékáról egyelőre semmit nem lehet tudni, s nem közölték az áldozatok nevét.

Az egyik áldozat születésnapját ünneplő társaságban gyerekek is voltak, ám őket a gyilkos megkímélte,

közülük senki sem sebesült meg, jelenleg a rokonaiknál vannak. Az egyik szomszéd a Denver Post című lapnak nyilatkozva elmondta: fegyverropogásra ébredt, de azt hitte, kint vihar tombol. Később meghallotta a szirénák hangját. Hozzátette, a rendőrség kihozta a hisztérikusan zokogó gyermekeket a konténerlakásból, és járőrkocsikba ültették őket.

– Most, hogy az anyák napját ünnepeljük, különösen megrázó az eset, amikor több élet esett áldozatul a szörnyű erőszaknak – reagált a tragikus eseményre Jared Polis coloradói kormányzó. – Megszakad a szívem azokért a családokért, amelyek elvesztették szeretteiket, s azokért a gyermekekért, akiknek a szülei már nincsenek többé – fogalmazott Vince Niski helyi rendőrfőnök. John Suthers polgármester értelmetlen erőszaknak nevezte a történteket.

Az eddigi legjelentősebb tömeggyilkosság Colorado államban 1999-ben történt, amikor két diák rendezett ámokfutást a columbine-i gimnáziumban, megölve tizenhárom embert, majd ők is maguk ellen fordították a fegyvert.

2015-ben mindenszentekkor, ugyancsak Colorado Springsben, egy ember találomra lövöldözni kezdett az utcán, s három embert ölt meg. Vele egy rendőrgolyó végzett. Kevesebb mint egy hónappal később ugyancsak három ember és egy rendőr veszítette életét egy kórházban történt lövöldözésben. Ebben az incidensben nyolcan megsebesültek. Idén március 22-én pedig a szintén Colorado állambeli Boulderben öltek meg tíz embert egy élelmiszerboltban elkövetett lövöldözésben. A tettest letartóztatták, tízrendbeli gyilkosságért kell felelnie.

– A szaporodó erőszakos cselekedetek és eszeveszett lövöldözések nemzetközi kiábrándulást okoznak az Egyesült Államok iránt – fogalmazott nemrégiben Joe Biden amerikai elnök, s a fegyvertartási törvény szigorítását ígérte.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.