Tovább javul a járványügyi helyzet Csehországban

Legutóbb tavaly, a nyár végén volt hasonlóan alacsony a koronavírus-fertőzöttek napi száma.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 05. 19. 9:51
Prága, 2021. május 10. Meggyújtja egy katona a koronavírus csehországi áldozatainak emlékére elhelyezett közel 30 ezer mécses egyikét a prágai várnál 2021. május 10-én. MTI/EPA/Martin Divisek Fotó: Martin Divisek
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is enyhül a koronavírus-járvány Csehországban, kedden 1250 új igazolt koronavírus-fertőzést mutattak ki a laboratóriumok. Ez lényegében megfelel a hétfői adatnak, de mintegy ötszázzal alacsonyabb, mint az előző hét eleji számok – derült ki a cseh egészségügyi minisztérium honlapján szerda reggel közölt statisztikákból.

Legutóbb tavaly, a nyár végén volt hasonlóan alacsony ez a mutató.

A napi új fertőzések száma március elejétől csökken; akkor naponta mintegy 17 ezer új fertőzést szűrtek ki a laboratóriumok.

A szakértők nagyon fontosnak minősítik, hogy a járvány egyre kevesebb áldozatot szed. Míg áprilisban az elhalálozások napi száma 84 volt, májusban már harminc alá csökkent. A járvány tavaly március eleji kitörése óta a Covid–19 miatt eddig mintegy harmincezer ember halt meg.

A kórházak rendkívüli leterheltsége megszűnt, s az intézmények visszatértek a tervezett, de a koronavírus miatt elhalasztott műtétekhez is.

A kórházakban jelenleg 1260 covidos beteget kezelnek, több százzal kevesebbet, mint egy hete, s a számok folyamatosan csökkennek. A súlyos betegek száma 230 alatt van.

Meggyújtja egy katona a koronavírus csehországi áldozatainak emlékére elhelyezett csaknem harmincezer mécses egyikét a prágai várnál
Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek

A cseh kormány május elejével kezdődően fokozatos feloldja az óvintézkedéseket. Két hete kinyitottak a fodrászatok és a testápolással kapcsolatos szolgáltatások, most egy hete az üzletek, míg az általános iskolások visszatértek a tantermekbe. A vendéglők kültéri teraszai pedig hétfő óta vannak nyitva. A stadionokba az óvintézkedések betartása mellett korlátozott számban visszatértek a nézők és rövidesen nyithatnak a szállodák, a színházak és a mozik is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.