időjárás 15°C Eliza, Eszter 2022. május 24.
logo

Tűzijáték-lövedékekkel tüntettek az érettségiző francia diákok

Forrás: MEDIAWORKS
2021.05.04. 12:13
Tűzijáték-lövedékekkel tüntettek az érettségiző francia diákok

Belgiumban évente 400-500 ember kérvényezi biológiai nemének megváltoztatását; a dark web egyik legnagyobb gyerekpornó oldalát számolták fel Németországban. A spanyol kormány feljelentette a madridi elnököt a kampánycsend megsértése miatt; többszáz francia középiskola bejáratát barikádozták el a diákok.

Belgiumban évente többszázan kérvényezik nemük megváltoztatását

Tavaly 414 fő kérvényezte Belgiumban biológiai nemének megváltoztatását a hatósági nyilvántartásban és személyes okmányaiban. Belgiumban orvosi és pszichiátriai igazolás nélkül is kérvényezhető a nemi identitás szerinti nem bejegyzése. A törvény hatálybalépése után a kérvények száma évente 400-500 esetre nőtt.

Liesbet Stevens, a Nők és Férfiak Egyenlőségéért igazgatóhelyettese szerint azonban a nem-bináris és a gender-fluid (akiknek nemi identitása folyamatosan változik) emberek igényeit a törvény nem elégíti ki, ezért az ő számukra még meg kell adni a lehetőséget arra, hogy életük során akár többször is megváltoztathassák a nemüket.

Az egyik legnagyobb gyerekpornó oldalt számolták fel Németországban

Berlinben egy 400 ezer tagot számláló online platformot törtek fel és számoltak fel a hatóságok, mert a dark web részét képező weboldalakon gyermekek ellen elkövetett szexuális erőszakot ábrázoló fotókat és videó-felvételeket osztott meg egymással a platform nemzetközi közössége. A felvételek többnyire kisfiúk ellen elkövetett erőszakot ábrázoltak, sok áldozat mindössze 2-3 éves volt. A weboldalt „Boystown” (Kisfiúk városa) néven üzemeltették.

Az oldal létrehozásával és üzemeltetésével kapcsolatban három német férfit letartóztattak, illetve egy negyediket is, aki több mint 35 ezer felvételt töltött fel az oldalakra.

A spanyol kormány feljelentette a madridi elnököt a kampánycsend megsértése miatt

A szocialisták a Központi Választási Testülethez nyújtották be panaszukat, amelyben kifejtették: Isabel Díaz Ayuso és médiafelelőse megsértették a törvényeket, és a május másodikai ünnepi rendezvényeket az emberek buzdítására használták fel. A panaszt hétfő reggel nyilvántartásba vették.

Madrid kedden választ elnököt, a választások legfőbb esélyese a jobboldali Néppárt indulója és egyben a jelenlegi regionális elnök, Isabel Díaz Ayuso. A legutóbbi felmérések szerint körülbelül 59 mandátumra számíthat, ami azonban nem elég az önálló kormányzáshoz.

Forrás: Agencia EFE, ABC

Tűzijáték-lövedékkel lőtték a rendőröket az érettségi ellen tüntető diákok Franciaországban

Háborús állapotok alakultak ki Franciaországban hétfőn, amikor egy diákszakszervezet felhívására 100-200 francia középiskola bejáratát barikádozták el francia diákok országszerte, hogy követeljék az idei érettségi vizsgák eltörlését. A tanulók azt nehezményezik, hogy a koronavírus-járvány miatt életbe léptetett korlátozások az elmúlt iskolaévben felforgatták az oktatási rendet, és megakadályozták a diákokat a megfelelő felkészülésben. A megmozdulás során az utcát elfoglaló diákok több tűzijáték-lövedékeket lőttek a helyszínre érkező rendőrökre. A diákszakszervezet által indított online petíciót már 200 ezer francia diák írta alá, hogy elérjék az érettségi vizsgák lefújását és a vizsga helyett az évközi jegyeik alapján kiadott értékelésüket.

Forrás: Sputnik News ,videók a lövöldözésről (Twitter), barikádépítés kukákból (Twitter), nem csak a bevándorló hátterű diákok tiltakoznak (Twitter)

(Borítókép: Az utcát elfoglaló diákok tűzijáték-lövedékeket lőttek a helyszínre érkező rendőrökre. Forrás: Twitter)